vineri, 15 iunie 2012

De la „pensii nesimţite”, la „sume primite în plus”



Parcă sună mai bine „sume primite în plus”, decât „pensii nesimţite”! Aşadar, o bilă albă din partea mea pentru noii guvernanţi. Deja o am pregătită şi pe cea de-a doua, dar o mai ţin, nu le-o dau încă, până nu vine poştaşul la uşa mea cu ce a mai rămas din fosta „pensie nesimţită”. Or fi adoptat ele, comisiile de apărare şi de muncă din Camera Deputaţilor, în şedinţa din 13 iunie, raportul la proiectul de lege privind pensiile militarilor, potrivit căruia pensionarii militari nu mai sunt obligaţi să returneze sumele primite în plus pe perioada recalculării drepturilor băneşti, dar eu am oarece reţineri. Să fie de vină acest 13? Poate. Cu toate că nu a fost marţi, 13. A fost miercuri, 13.
Aşadar, nu mi se vor mai reţine „sumele primite în plus”! Care sume? Care plus? Că eu, păcatele mele, până la 1 ianuarie 2012, când mânuşiţa domnului Boc, călăuzită de mâna forte a domnului Băsescu, s-a strecurat adânc în buzunarul meu, nu am primit nicio sumă în plus. Am primit exact cât mi se cuvenea, conform deciziei de pensionare eliberată în baza Legii nr. 164/2001. Nimic în plus, nimic în minus! Nimic în plus nu mai primisem de foarte multă vreme, cam de când au început să nu mai fie bani la buget pentru creşterea salariilor şi a pensilor, aceştia căpătând o altă destinaţie, stabilită de doamna Udrea. În minus am început să primesc după 1 ianuarie a.c. Cred că m-am exprimat greşit! Păi, dacă e „minus”, înseamnă că nu aveam cum să primesc. Cum să primeşti ce ţi se ia? În sfârşit...
Cum Legea nr. 164 s-a dovedit a fi nedreaptă, mă resemnasem cu gândul că pensia îmi va fi diminuată, făcându-se astfel voia domnului Băsescu. Chiar m-am bucurat într-un fel, văzând cum o ţară întreagă răsuflă uşurată la gândul că banii rezultaţi din „ajustarea” pensiilor noastre nesimţite vor salva economia de la colapsul în care era gata, gata să intre. Dar, dacă legea nu a fost bună, ce vină am eu pentru „sumele primite în plus”? Acestea ar fi trebuit recuperate de la cei care au făcut legea. Adică de la domnii Valer Dorneanu şi Nicolae Văcăroiu, preşedinţii, pe atunci, ai celor două Camere ale Parlamentului, de la domnii Ioan Mircea Paşcu (Apărare), Ioan Rus (Interne) şi Mihai Nicolae Tănăsescu (Finanţe). De la domnul Adrian Năstase, care era prim ministru. Şi chiar de la domnul Ion Iliescu, cel care a promulgat legea. Ce dacă e sărac şi cinstit? Să plătească!
Şi nici nu se mai punea acum problema unei „amnistii”, cu care eu, unul, nu sunt de acord. Sunt sigur că domnul ministru Dobriţoiu nu a avut în vedere, prin aceasta, că ar fi vorba de o măsură legislativă care desfiinţează caracterul delictuos al unei infracţiuni, anulând incriminarea şi pedeapsa (DEX), ci s-a gândit la un alt înţeles al verbului a amnistia, adică a ierta, a trece cu vederea. Chiar şi aşa, tot nu sunt de acord să fiu iertat, să mi se treacă cu vederea, pentru că s-ar crea un precedent. Şi, încă ceva! Dacă, peste un timp, să zicem, în locul acestui guvern va veni un altul (aşa e în democraţie!) şi va considera că, totuşi, e vorba (chiar dacă nu de "pensii nesimţite") de „sume plătite în plus”, de unde să scot banii să le restitui? În şase luni, cum vroia domnul Boc, m-aş fi descurcat. Mai cu un împrumut de la copii, mai cu pensia soţiei.  Că şi eu am ţinut-o destul pe banii mei, pe vremea când, tot mutându-ne dintr-o garnizoană în alta, rămânea fără serviciu...

12 comentarii:

  1. Dragă Iliuță, prea o pui la inimă, chiar dacă provine de la buzunar, această problemă a pensiei tale! Făcând așa, nici nu ai observat că „amnistia” nu se referă la tine sau la mine, ci la domnul Oprea Gabriel și slugile sale în uniformă activă sau pasivă, care au scris, votat și „implementat” această lege, acum amendată minor. Pentru că ei au fost cei ce au săvârșit delictul de abuz în serviciu, de deturnare de fonduri și de fals în acte, atunci când ți-au schimbat statutul de beneficiar al pensiei militare de stat și ți-au diminuat pensia. Acum, cu această amnistie, speră să scape nepedepsiți.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hari, pensia a fost un pretext. Pe mine această "amnistie" m-a deranjat.

      Ștergere
  2. Vreu “amnistie” pentru luna
    Si un pahar de voie buna,
    Vreau “amnistie” pentru frate
    Si un pahar de sanatate,
    Dar niciodata amnistie
    Pentru prostie si hotie !...

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca inca nu avem prin guvernul Romaniei nici un om cu curajul raspunderii care sa spuna cu adevarat lucrurilor pe nume, sa puna termenii si lucrurile la punct, sa puna dreptatea pe locul ei si sa spuna: de aici incolo asta e directia. O tot scalda ba unii ba altii. Asta este efectul conducerii politice a armatei. Si cand te gandesti ce aproape e Turcia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai prostovescule, las-o dracului ! Pe caldura asta risti s-o pui de-o SMURDa ! Predicatu de mai sus se intituleaza "pensii nesimtite". N-are legatura cu pretinii turci, bombalaule !
      Nu poate maestru' s-o puna de-o postare ca, uopaaa te bagi ca curu'n musca calului ! Te crezi pe blogu' ala al tau de maxim succesuri cu " Placinta ochita, placinta lovita", unde l-ai luat la 14spe metri pe domnul ala anonim, cu textu': "lasa rastelele si treci la obiect. Sau ca sa fii si mai credibil lumineaza-ti fatza" ?
      Bai lindik's, cand mai pronuntezi Turcia, stai pe foale, boule !

      Ștergere
    2. Marine, să sperăm că lucrurile nu vor rămâne aşa! Probabil că e vorba şi de euforia succesului. Prea au venit repede, unul după altul. Mai întâi venirea la guvernare şi acum rezultatele de la locale. Poate că mai spre iarnă, după ce vor trece şi parlamemtarele, le va trece şi lor.

      Ștergere
    3. @ TPM: „Daca esti baiat giugiuc si nu ne tai la lingurica, itzi promit ca-ti fac blogu' de Mehedinti, ca un soare printre sfinti! Nomber oan ! Numa sa dau lincu la vreo 10-12 prieteni d-ai mei, absolventi ai Scoalei Superioare de Arte Futuriste, si ti-l duce pana in Havaii, tata”. Cred că ai recunoscut textul Este un fragment din comentariul tău din 6 iunie 2012, ora 12,20, la Mehedinti Blog online. Probleme de uz intern. Apartinatorii (vizitatorii sustinatori si comentatorii) sunt chemati sa-si spuna cuvantul! UPDATE, Sondaj de opinie!
      Eu nu mi-am propus să ajung cu blogul până în Havaii. Cel mai departe am ajuns până în Coreea de Sud. În rest, mă învârt pe aici, prin ţările din UE. Şi asta în condiţiile în care vizitatorii mei, fără să le-o cer, s-au păstrat în limitele unui limbaj decent.

      Ștergere
    4. Maestru, acuma sunt la Drobeta, la inseminariul congresist mondial "Mehedinti blog on lain".
      Toata lumea mondiala ecu privirile aici.
      Osava raspund eo, pe blogu' "Un punct ochit, ii ca si lovit, prin varfu linii di mira !"

      Ștergere
  4. Lasa bre!!Ca mie imi trecura.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimate domn,
    Se vorbeste "prin targ" ca ati pus o "vorba buna" pe langa domnul Burcu, pentru inceperea cenzurarii postarilor de pe blogul Mehedinti online si interzicerea lui TPM ca sa mai comenteze acolo, pentru ca a vorbit urat de domnul Necsu.
    Este rusinos, asa cum se zice si in versurile postate acolo:

    "JOS CENZURA !
    Exprimarea libera e castigata-n revolutie,
    E dreptul nostru si e garantat de Constitutie.
    Militianul Vasile bruiaza undele:
    Iar Romania intra-n Europa doar cu numele.
    Blogu de Mehedinti e doar minciuni
    Minciuni, minciuni- d’ale lu’ Burcu la presiuni
    Noi nu ne bagam aici ca sa ne cenzurati,
    Sau, mai rau, batuti, bruscati si amenintati.
    Tara asta incepe sa-mi provoace sila.
    Pe blogu asta a lu’ Burcu toti isi plang de mila!
    Politizand cultura, maimucii arata lumii
    Care sunt de fapt problemele natiunii.
    Exact ca Inchizitia ati inchis TPM,
    Urmeaza ATOMIC, MTV, PRIMA sau PRO TV.
    Asta nu e o politica - e direct teroare.
    Oare emigrand in masa gasim vreo rezolvare?"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foaie verde lobodă,
      Gura lumii slobodă!
      Eu nu m-am băgat în ciorbă,
      Aşa că n-am pus nicio vorbă,
      Cum se vorbeşte prin târg,
      Pentru cei ce scriu cu sârg
      Pe blogul de Mehedinţi
      (Unii răi, alţii cuminţi).
      Fiind o treabă serioasă, trebuie tratată pe măsură.
      1. Nu-l cunosc pe domnul Burcu şi nici nu l-am contactat în vreun fel până acum, aşa că nu aveam cum să-i cer ceva, indiferent ce, cu atât mai mult în legătură cu blogul domniei sale pe care, în treacăt fie spus, îl apreciez;
      2. Nici pe TPM nu-l cunosc. L-am „întâlnit” pentru prima dată pe blogul respectiv, aşa că nu am nimic cu domnia sa. Şi nici cu altcineva care scrie sau comentează pe blogul domnului Burcu.
      Dacă mai auziţi ceva „prin târg” în legătură cu presupusa mea „vorbă bună”, liniştiţi-i, vă rog, pe cei care îşi fac astfel de griji!

      Ștergere