luni, 5 decembrie 2011

Circoteca


"Dacă-l raportez pe fostul licean pe care l-am cunoscut în urmă cu mulţi ani la concursurile literare şi de dramaturgie, la omul politic de astăzi, am sentimentul unei plinătăţi şi combustii interioare a devenirii. Pribeag el însuşi în căutare de alte identităţi, aşa cum facem toţi în tinereţile noastre, a experimentat asprimea departelui, singurătatea din afara României, tăind cu ascuţişul propriei minţi ani de muncă. Urmărindu-i devenirea, aşa cum fac toţi dascălii cu elevii lor, am rămas plăcut surprinsă să constat că ajunsese, într-o perioadă scurtă de timp, liantul şi motorul românilor din străinătate, intervenind în toate momentele de criză a specificităţii lor, restabilinsu-le onoarea, ştergându-le lacrima, aducându-le aproape umărul personal, iniţiative legislative şi zeci de mii de cărţi din marea noastră literatură, care să le aline dorurile.
Marin Sorescu a lansat, printr-un volum, un nou concept cultural – descântoteca – care înseamnă, prin sufixul „teca”, colecţie de descântece. Personalitatea pe care o prezint aici a construit, pas cu pas, pletora termenului românotecă, adică un cumul de românism, românătate, româneşte, mai exact de termeni derivaţi de la român. Şi dacă, cum spune Mircea Eliade, cosmosul este capodopera zeilor, mutatis mutandis, armonia spaţiului ocupat de români în exteriorul graniţelor este capodopera lui William Brânză".
Aceasta a fost, pe scurt, elogioasa prezentare pe care profesoara Magda Jianu a făcut-o, la cea de-a zecea gală a premiilor TVR Internaţional, ilustrului personaj care, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, la începutul lunii mai a.c., declara că nu s-ar da în lături de la a folosi "vitamina" Elena  Udrea în viitoarea campanie pentru alegerile parlamentare. Reţeta pentru recâştigarea colegiului său ar putea fi distribuirea unor tricouri cu ministrului Dezvoltării, Brânză afirmând că utilizarea imaginii acesteia i-ar garanta victoria în proporţie de 99%.
Multe ar mai fi avut de spus doamna profesoară despre fostul său elev, numai că, presaţi de timp, prezentatorii n-au prea lăsat-o. Alţi parlamentari, miniştri şi susţinători ai actualei puteri, nominalizaţi pentru această gală, erau nerăbdători să intre în posesia râvnitelor premii. Organizată în "co-producţie" cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), din subordinea premierului Emil Boc şi condus de Eugen Tomac care, pe linie de partid, este prim-vicepreşedinte PDL Diaspora, gala a fost transmisă în direct, pe TVR 1 şi TVR Internaţional, la o oră de maximă audienţă. Asta, pentru ca românii, din ţară şi de pe acolo pe unde se mai află ei, să poată vedea cum sunt răsplătiţi cei care, „intervenind în toate momentele de criză a specificităţii lor, restabilindu-le onoarea, ştergându-le lacrima”, le mai aduc aproape şi „umărul personal”.
Ca să rămânem în sfera termenilor dragi doamnei profesoare, putem spune că am asistat la o adevărată circotecă. Părerea mea!

11 comentarii:

  1. TOP GUN
    PESTISORULE,
    Am sesizat ca esti putin 'rautacios',adica 'profa' il elogiaza ,desi stau si ma-ntreb ,daca nu era politician l-ar mai fi pupat atat??????? Ce-mi place cum zice Branza,asta 'vitamina' udrea ,pai in scop profilactic,n-avem nevoie,poate o promoveaza pe la vreo cruce de piatra sau la vreun bordel in Olanda,ca in alegeri ,esecul e previzibil cu ea pe post de 'vitamina '.Bine ,ca de la astia ,n-ai nici o pretentie,cat despre distinsa profa,nici ea nu-i mai departe de licheaua elogiata!!!!Halal,profa!!!!Minunata-i tarisoara asta !!!!!
    Chiar nu te-ai obisnuit ,ca-n fiecare zi e circoteca,asa nu ne plictisim si ne mentinem in forma!!!!!
    O ZI EXCEPTIONALA TUTUROR SI LUSTRUITI-VA GHETUTELE!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Situația n-ar fi prea departe de esența spuselor lui Juvenal- „Panem et circenses„ ..

    RăspundețiȘtergere
  3. @ TOP GUN:
    Tocmai asta ar trebui să ne dea de gândit şi să ne sperie, că ne-am obişnuit cu postura de simpli spectatori la această circotecă zilnică.
    Rămăsesem dator cu un răspuns la un comentariu mai vechi. Să ştii că nu m-ai pus la treabă. Astfel de comparaţii între marii oameni politici şi cei de azi fac de multe ori, fie că scriu sau nu. Iarăşi nu mă pot abţine să nu reproduc o alta pe care am făcut-o imediat după adoptarea uneia dintre legile care vizează milioane de români:
    În legătură cu Legea privind sistemul unitar de pensii publice, nicio speranţă ca aceasta să nu fie promulgată, pentru că suspiciunea care planează asupra rezultatelor votului nu este un motiv care să-l împiedice pe preşedinte să o promulge. Ce contează că s-a fraudat votul în cel mai josnic mod posibil? Ce contează că s-a votat cu ambele mâini, dacă nu chiar şi cu picioarele?
    Scârbit, închid televizorul şi trec pe Internet, să văd, din curiozitate, cine era preşedintele Adunării Deputaţilor în acea zi memorabilă în care Kogălniceanu rostea discursul său. Nimeni altul decât Constantin A. Rosetti, om politic, jurnalist, lider al mişcării revoluţionare de la 1848 din Muntenia, membru fondator al Academiei Române, fondator al Partidului Naţional Liberal, un permanent luptător pentru cauzele, valorile şi idealurile româneşti, unul din precursorii jurnalismului românesc, fondând unul dintre prestigioase cotidiane ale vremii - "Românul".
    Cine este astăzi preşedintele Camerei Deputaţilor? Roberta Anastase, fost cercetător asistent la Centrul de Studii Politice şi Analiză Comparativă, fost director relaţii publice la o societate comercială, fost consilier al ministrului Transporturilor, fost expert parlamentar, fost director societate comercială. A mai fost (era să uit tocmai esenţialul!) miss România şi... manechin. Mai pe scurt: Fost-ai, lele, ce ai fost...

    RăspundețiȘtergere
  4. @ INCERTITUDINI:
    Aveţi mare dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salutare, Ilie! Acest "laudatio" ar avea o singura scuza, pentru topica abracadabranta:doamna respectiva sa nu fie profesoara! Dar cum stim ca are patalama, situatia devine grava.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ Ică:
    Nu ştiu ce hram poartă doamna respectivă şi nici nu mă interesează. Grav este că postul naţional de televiziune difuzează aşa ceva. Dar, la urma urmei, cine m-a pus să urmăresc emisiunea? Aveam telecomanda la îndemână...

    RăspundețiȘtergere
  7. Iliuta, pledoaria doamnei profesoare este apa de ploaie pe langa prezentarea pe care a facut-o doamna consilier al Primului Ministru, tinerei sperante a politicii romanesti, europarlamentara de renume mondial,perla culturii romanesti, inventatoare de prestigiu in domeniul lingvistic, cea mai pretioasa odrasla din toate odraslele, agricultoare de frunte,sustinatoare infocata,a produselor EtnoBotAniste, posesoarea unei case sarmane de 8 milioane de Euro parca pe undeva pe unde altii invatau candva sa isi lege cravata la gat. Nu mai dau nume, " se stie" de la Mondialu, fara numar.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ neacsum
    Toate astea le-a spus doamna consilier despre fata lui tata? Mira-m-aş! Dar, spuse de tine, mai, mai că le-aş crede, pentru că te ştiu om serios. Am ceva creionat pe această temă. Nu prea sunt mulţumit cum a ieşit, altfel i-aş fi dat drumul din arc.
    Să auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu as spus asa , eu am spus-o la modul ironic, dar te rog sa ma crezi ca am schmbat canalul cand am auzit-o. A fpst pur si simplu gretos modul in care o peria , ii justifica greselile gramaticale devenite proverbiale, punandu-le pe seama " stangaciei " a emotiei, laudandu-i eforturile si sarguinta. Am sa caut inregistrarea sa ti-o dau spre auzire.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aseară am văzut și eu o părticică din discursul doamnei profesoare- iertată fie-mi răutatea- m-am jenat,
    nu doar din cauza atitudinii respectivei persoane.

    RăspundețiȘtergere
  11. TOP GUN
    PESTISORULE,
    Daca ar fi sa-l parafrazez pe celebrul Sartre cu al sau citat:'As schimba existenta,dar ce rost mai are ,daca oricum ea exista',eu as 'ucide-o', ca sa fiu sigur ca nu mai recidiveaza, cu hahalerele astea care ne conduc!!!!!Dar ,cum amicul nostru Sartre ,era extrem de pesimist,eu sunt foarte optimist si am increderea ca romanii vor fi suficient de destepti si cu cutitul implantat adanc ,doar asa se vor trezi si vom pune de-o revolutie sau rebeliune!!!!!Ca de 'catifea ' ,la noi nu merge ,la noi pana nu curge si sange ,nu se rezolva nimic!!!!!!Si ca sa inchei oarecum optimist si-n ton cu frumoasa luna a nasterii lui IISUS,eu zic ca ar trebui sa ne raportam la faptele si la omul IISUS,ca sa putem merge mai departe si sa trecem peste toate magariile si netrebniciile la care suntem supusi !!!!!!!
    O ZI EXCEPTIONALA SI TUTUROR SARBATORITILOR ZILEI DE AZI,LA MULTI ANI!!!!!

    RăspundețiȘtergere