vineri, 15 februarie 2013

Sunt cetăţean european!

Dimineaţă, după ce am repetat, de vreo 20 de ori, în faţa oglinzii de la baie, replcile băiatului ăla dintr-o reclamă care sună cam aşa: „Ştiţi cine sunt eu? Sunt cetăţean european şi am drepturi!”, m-am hotărât. M-am mai privit încă o dată în oglindă, ca să îmi fixez bine în memorie ultima expresie a feţei, mult mai convingătoare decât cuvintele din reclamă, şi am plecat, val-vârtej, spre punctul ENEL „Petre Ispirescu”. De ce s-o fi chemând acest punct „Petre Ispirescu”, n-am înţeles şi nu o să înţeleg niciodată. Cum nu o să înţeleg de ce o şcoală de şoferi amatori, tot din zona mea, se cheamă, aţi ghicit!, tot... „Petre Ispirescu”. Dacă, în Secorul 5 al Capitalei, ar fi făcut Vanghelie o bibliotecă pe care să o boteze „Petre Ispirescu”, mai înţelegeam. Dar, aşa?!
Ei, bine, până am ajuns la punctul ENEL „Petre Ispirescu”, am tot repetat, în maşină, replica aceea cu cetăţeanul european, uitându-mă, totodată, în oglinda retrovizoare, ca să-mi păstrez în minte cea mai potrivită expresie a feţei pentru întâlnirea cu doamnele de la ghişeu. Expresia feţei mi s-a schimbat, după ce am luat numărul de ordine de la aparatul montat în sala de aşteptare. Eu aveam numărul 54, iar la „vorbitor” ajunsese abia cel cu numărul 4.
După vreo trei ore de aşteptare, am ajuns la unul dintre ghişee. Exact la cel la care aş fi vrut să ajung, pentru că, de cum am intrat, mi-a atras atenţia doamna cu ecusonul pe care scria... Nu vă spun cum o cheamă, pentru că nu am acceptul dumneaeei. În timp ce mă aşezam pe scaunul indicat, după ce mi-a făcut un semn îmbietor cu mâna, am început: „Ştiţi cine sunt eu? Sunt cetăţean european...” Văzând privirea pe care mi-a aruncat-o doamna, am uitat să-i mai spun şi că am drepturi şi am tăcut mâlc. După ce s-a uitat pe factura recentă şi pe ultimele 20, pe care le adusesem cu mine, şi a verificat ceva în calculator, am auzit, ca prin vis: „Dacă, dumneavoastră consideraţi că este defect contorul, faceţi o cerere, plătiţi o taxă de 340 de lei şi, poate, după câteva luni, o să vi se scadă din factură suma de 300 de lei care spuneţi că v-a venit în plus luna aceasta”. I-am mulţumit frumos pentru sfat şi m-am ridicat. În timp ce îmi adunam hârţoagele de pe birou, mi-a aruncat o ultimă privire, întrebându-mă: „Chiar suneţi cetăţean european?”

4 comentarii:

  1. TOP GUN
    PESTISORULE,
    Ha,ha,super tare!Io cred ca d-na, pusese ochii si imaginea pe tine!Aflase de la tine,ar fi intuit si ea cum e cu cetateanul asta ubermega european,dar de control asa ,tot te-a intrebat ca avea oarecare dubii:'chiar sunteti'? Aha,cred tot io ca a intuit ea si ca esti fost purtator de haina militara si de pensie gogonata si ce-a zis 'mneaei; umflati-i pensia ,toti banii!
    Mai,dar chiar m-ai facut sa rad rau de tot!
    Doamne ,in ce tara traim!Pestisorule,joaca la loto si umfla potul cel mare(destinatie exotica,ceva) !Bafta!
    UN WEEKEND MINUNAT,EXCEPTIONAL,DE POVESTE....CU DRAGOSTE....DACA DRAGOSTE NU E,ATUNCI NIMIC NU E!SA FII IUBIT!

    RăspundețiȘtergere
  2. acum 4 yile m-am dus la emag sa imi roidic un nou aparat foto cu care inca nu am invatat sa lucrez , decat sa imi bat joc de mine. la stand cu mine era un pustan care cumparase nu stiu ce se defectase, era in garantie, a depus produsul la reparat la un service autorizat, trecusera cele doua saptamani cat scria in contract ca dureaya reparatia si venise sa intrebe ce se intampla, pentru ca cei de la protectia consumatorului ii spusesera ca are dreptul la un alt produs sau retrurnarea banilor. Tipul de la stand ii spune ca daca vrea sa se ia dupa cei de la PC nu are decat dar aia nu cunosc legea. M-am uitat la individ si i+am spus : stii cine e baiatul ? La care vanyatorul intreaba cine. Ii spun ca e cetatean european si are drepturi. Blocaj. Vanyatorul ma intreaba de ce ma bag, cine sunt eu sa ma bag in discutia lui cu celalalt client, ii spun ca sunt alt cetatean european . Vanzatorul continua discutia cu pustiul si ii spune ca reparatia se face in aproximativ doua saptamani nu neaparat in doua, deci sa mai astepte. Nu mai rabd, iau hartia de la reparatii si citesc pe ea: reparatia trebuie sa dureye MAXIM 14 yile. Ii spun vanzatorului ca Maxim nu inseamna aproximativ in nici o limba europeana. Iara ma intreaba in ce calitate ma bag. Mai aveam un pic si chema politia. Pustiul care venise cu actul, se uita tamp, asa indiferent, cum ne uitam noi romanii la Basescu .Parca nici nu auzea ce spuneam eu sau nu intelegea. Eu incepeam sa fierb deja, dar nu pentru tupeul vanyatorului cat pentru indiferenta si platitudinea clientului. Pana la urma mi-am spus ca astfel de oameni nu merita ajutati Cred ca daca mai continuam sarea si el pe mine si imi spunea ca e treaba lui, ce ma bag eu. Oare suntem cetateni europeni ?

    RăspundețiȘtergere
  3. TOP GUN
    PESTISORULE,

    Am o idee nastrusnica rau de tot dar, cred ca va functiona!.Te fatai prin fata oglinzii cam cateva zile,te uiti asa c-o spranceana ridicata si-ti repeti tie si implicit si ei(oglinzii):"Sunt frumos,sunt destept si azi si maine si ever o sa repurtez succese,vai tie oglinda ,daca n-o fi asa",o ameninti c-o "spargi "si rezolvarea-i gata!
    A doua idee ar fi sa faci ceva, sa inregistreze contorul mai putin(gasesti o solutie,ceva cu magnet) si atunci sa vezi cum vor considera ei, nu tu ,ca e defect contorul se vor deplasa cu o viteza, de vei fi si tu uimit si uluit!Pai,nu? daca asa merge treaba ,sa le dam noi de lucru lor ,nu invers!
    O SAPTAMANA EXCEPTIONALA ,CU MULT SOARE SI MULTA DRAGOSTE!!!!
    P.S.Ce zici?

    RăspundețiȘtergere