marți, 26 februarie 2013

Cum am scăpat eu fără să învăţ limba maghiară

Pe la începutul acestui mileniu, când am ieşit eu la pensie, eram hotărât să fac pe dracu-n patru şi să plec din Bucureşti. Să mă stabilesc într-o zonă unde să scap de poluare şi, mai ales, de temperaturile din ce în ce mai sufocante din timpul verii. De când mă ştiu, nu mi-a plăcut căldura. Nu m-am împăcat cu ea. Cu frigul, da. Aşa că, având în vedere acest aspect, cel mai nimerit loc mi s-a părut a fi Miercurea Ciuc. Situat la altitudinea de 662 metri, pe malul râului Olt, în Depresiunea Ciucului, acest oraş reşedinţă de judeţ mai că mă atrăgea. S-a opus însă soţia. Că nu merge ea în „Mica Siberie”, cum i se mai spune acestei zone cu ierni lungi de 5-6 luni pe an, când temperaturile coboară frecvent sub minus 35 de grade. Că mă gândesc numai la mine şi de alţii, alţii fiind ea, nu mă mai interesează.
Mi-am luat, aşadar, gândul de la Miercurea Ciuc şi am rămas în Capitală. Şi bine am făcut! Pentru că, dacă m-aş fi stabilit în Csíkszereda (aşa i se spune oraşului în limba maghiară), acum limba mea (asta din gură) ar fi fost supusă la mari cazne. Ori îmi strângeam catrafusele şi plecam spre alte zări... de soare pline, ori rămâneam, cu condiţia să învăţ limba maghiară, pentru că aşa a decretat Raduly Robert Kalman, primarul din Miercurea Ciuc, care a spus tare şi răspicat că, de-acum încolo şi mai departe, cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie pentru toată suflarea din Miercurea Ciuc.
De-asta zic eu că e bine ca, din când în când, să-ţi mai asculţi şi soţia.

4 comentarii:

  1. TOP GUN

    PESTISORULE,

    Ca de obicei printre alte multe valente ale tale,una e sigura (si mandra-n toate cele) asta cu povestitul ,ai tu un umor fin,reusesti sa ne surprinzi intr-un mod placut spre deliciu cititorilor.Stii sa redai exact esenta!!Ptr.neavizati ,expozeul poate fi apoplectic si eclectic ptr.altii cu simtul umorului ridicat da impresia unei odisee(nu spatiala) ptr.domnite are iz de telenovela.
    Concluzia astrologului de serviciu si de sacrificiu ...si implicit si-a mea este ca:’D-NELE au intotdeauna dreptate, fetele bune ajung in rai si cele rele unde vor ele’’ (ha,ha) in special nevestele vis -a -vis de soti,d-na a luat in calcul existenta unui posibil fenomen Tungus(Siberia,nu?) ca daca-s cu – temperaturile(n-a vrut sa te expuna inutil la fenomene stranii si imposibil de explicat) si prezenta unui ”gulas otravit cu maiestrie de unguroaice ‚”care au probleme cu ”mustele”,adica-s rele de......!Acu’, io ce sa-ti mai spun?
    De cele mai multe ori doamnele ,au o intuitie si-un feeling mai ceva decat Colombo, asa ca bonus ptr.ele orice cuvanta sotia e litera de lege ptr.domni !Cel putin in teorie,cu practica-i mai greu!!!!Ha,ha!!!!
    P.S. Pestisorule,te omorau ungurii p-acolo ,daca nu le vorbesti in maghiara lor,(auzi pretentii acu’ –i valabil si ptr.vizitatori?!)nu cred ca faceau aia vreo pasiune subita!Parol...?!
    O ZI EXCEPTIONALA SA FII IUBIT SI SA IUBESTI!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. TOP GUN

    PESTISORULE,

    Continuare la 1 comment......(daca lmi le aprobi?)

    Ptr.cei neinitiati fac precizarea ca nu am nimic cu ungurii si nici cu unguroaicele ,stim ca folclorul e vast despre ele , alimentat continuu si intretinut, asa ca eu vorbesc din experienta....Pe vremuri, prin periplu meu la diverse locuri de munca,respectiv ONT CARPATI si Agentia de excursii ptr excursii in strainatate,cea de pe Luterana am avut ocazia sa lucrez cu-o doamna de nationalitate maghiara Ghizela....Era evident pe relatia cu Ungaria,nu pot sa va spun ca era cea mai draguta ,delicata,avea un umor fin si se zbatea ptr.turisti sa le gaseasca ce visau astia noaptea....De exemplu ,imi povestea de cantaretu'Gica Petrescu,era cel mai zgarcit si nemultumit turist,vesnic o suna si-o batea la cap pe biata Ghizi,ca vrea camera cu vederea la mare,la soare,la Atilla calare si biata d-na Ghizi, era panicata numai de turisti de astia vesnic nemultumiti ,cu pretentii ca doar scapasem de comunism ,s-aveam liber la excursii si schimb valutar....Asa era dupa revolutie,noi faceam si schimb valutar 75 de dolari de persoana !Ce vremuri faine,ce oameni ,ce colegi aveam!Pe coltul celalalt era cealalta agentia cu excursii interne ,unde sef era celebrul ION ANTONESCU,Maresalul de azi!El ne facea rost d bilete la mare ,la munte si noi in 'Strainezia'Vremuri de mult apuse,asta e ,nu regret nimic ,poate doar oamenii si locurile vizitate!O experienta unica si-o mare satisfactie sa lucrez in turism si-un privilegiu!Norocul meu!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu alte cuvinte tot rău' are ş-un bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. PROBLEMA MINORITĂŢILOR ÎN RUSIA

    DISCURSUL LUI PUTIN ÎN DUMA DE STAT A FEDERAŢIEI RUSE:

    „În Rusia trăieşte poporul rus, iar poporul rus nu admite nici un afront al unei minorităţi; acestea trebuie să respecte Rusia, pe ruşi şi legile fără să ceară favoruri speciale sub pretextul că sunt discriminaţi; CINE FACE ASTFEL, ESTE INVITAT SĂ PĂRĂSEASCĂ IMEDIAT RUSIA! Nu Rusia are nevoie de minorităţi ci ele au nevoie ca Rusia să-i primească, ofere adăpost, locuri de muncă şi hrană; în Rusia trăiesc doar ruşi!”

    Membrii Dumei de Stat au aplaudat în picioare 5 minute!

    RăspundețiȘtergere