sâmbătă, 24 decembrie 2011

Domnilor de astăzi, să v-apuce frica!



21 de comentarii:

  1. Să aveți parte de căldură în suflet , bucurii în inimă și multă sănătate!
    Să lăsăm lumina Crăciunului să ne pătrundă în case, trăind magia sărbătorilor!

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani cu sanatate don Biliuta ! Multumesc pentru colinda!!PS....nu am inteles:Pe cine si de ce sa-l apuce frica?

    RăspundețiȘtergere
  3. Aoleu, don Cezărică, da` cârcotaş mai eşti. bre. Io, când ascultai colindu` ăsta, înţelesei pă cine să apuce frica. Da, poate, nu pusei io virgula unde trebuie şi d-aia nu înţeleseşi matale. Chiar dacă nu s-au aşezat caltaboşii şi sarmalele aşa cum trebuie, hai, totuşi, să ne ocupăm puţin de semantică (parcă aşa îi zice)! Aşadar, dacă puneam virgula după "domnilor", însemna că să ne apuce frica pă toţi domnii după lumea asta, ceea ce nu prea este cazul. Cu virgula după "astăzi", ar trebui să să teamă numai "domnii de astăzi", adică alde Băsescu, alde Boc, alfe Funeriu, alde ăla cu "branconierii", că uitai cum îl cheamă, alde Oprea, alde Cotoi, alde Toader, alde Stolojan, alde Popoviciu, alde Boureanu şi toţi domnii lu alde doamna Udrea, doamna Turcanu, doamna Sulfina, doamna Ridzi (cu ea cu tot), doamna Boagiu (dacă o fi având vreun domn), SIDA lu` domnişoara Eba (dacă o să aibă parte de ea) şi domnu ăla a lu Roberta, ăla care a aşteptat 11 ani ca să-i ceară mâna cu care a numărat ea voturile la legea aia care mă arde pă mine la lingurea (nu spun care, că iar zici că mă leg de pensii!).
    Să ştii că io o să mai ascult o dată colindu`, cu toate că îl visez noaptea, după ce l-am ascultat de atâtea ori, şi o să mă dumiresc cum stă treaba cu virgula. Da` să ştii că tot n-o schimb. Mie îmi place mai mult aşa. Tu fă cum vrei! Sunt virgulele tale, faci ce vrei cu ele...
    Să fii iubit!

    RăspundețiȘtergere
  4. ...nu te supara don Ica ! Eu cu semantica (asta parca se ocupa cu alte chestii ,dar... in sfarsit ,sa ramana cum zici matale !!)nu prea le am si nici colindul nu-l ascultai pina la capat,speriat fiind de..amenintarea Ta !
    Bine ca-i... bine don Ica si bucatele alese sa se aseze pe unde crezi ca trebuie!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. PS. ..cred ca era vorba de sintaxa !!(la naiba ca-mi strambai limba in gura)

    RăspundețiȘtergere
  6. Salut, Iliuta! Eu ascultai pana la capat, si intelesei despre ce este vorba in acest colind. Ceea ce nu am inteles, se refera la cele doua comentarii de mai sus. Sa zic multumesc, sa zic sa fi sanatos...?

    RăspundețiȘtergere
  7. erata - inlocuiti Ica cu don Biliuta !!

    RăspundețiȘtergere
  8. @ CEZAR:
    Acu`, cred că ar trebui să-l las pe Ică să răspunză, că văd că lui i te adresaşi. Da`, hai să mă bag tot io în vorbă. Am avut io, de la început, o îndoială că n-ar fi vorba de semantică, d-aia am zis. între paranteze, "parcă aşa îi zice". După observaţia matale, înclin să zic şi io că ar fi sintaxă, fiind vorba de funcţiile cuvintelor şi nu de sensurile acestora. Da`, virgula o fi cuvânt? Asta, chiar că nu mai ştiu. Da`, ce mai contează o virgulă!? Important este ca domnilor, care or fi ei ăia, să înceapă să le fie frică.
    Acu`, după ce mai citii o dată primul comentariu, văzui că mai aveam de dat o bucată de răspuns la bucata de întrebare cu "de ce". Exact nu pot să răspunz, pentru că nu ştiu la care domni te gândeşti tu. Dacă e vorba de cei enumeraţi de mine, răspunsul ar fi lung şi nu am timp pentru el acum, deoarece vreau să mai ascult o dată colindul.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Ică:
    Dacă nu ar comenta în stilul său, Cezar nu ar mai fi el. Eu nu mă supăr pe el. Ţie când îţi trece supărarea?
    S-auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  10. @ CEZAR:
    Nu mai era nevoie de erată. Am înţeles că te gândeai la mine. Să înţeleg, totuşi, că te gândeşti şi la Ică, la o posibilă împăcare? Eu m-aş bucura.
    Să fii iubit!

    RăspundețiȘtergere
  11. ... am mai spus si cu alta ocazie,ca stau de vorba cu un adevarat gentelman...oltean!!!
    PS. suparat ..eu ? Doamne fereste !Pe cine?

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa fi sanatos, Ilie! Eu nu pot fii suparat pe cineva mai mult de trei zile. Intai iert, si apoi uit. Acu', fiind dupa o petrecere mai lunga, s-ar putea sa fii scris aiurea. Intelegi tu... Sa nu ma corectezi la conjugarea verbului a fii, ca ma supar rau!
    CRACIUN FERICIT!

    RăspundețiȘtergere
  13. Da... Te podidesc lacrimile... Am auzit colida asta, vineri, în concertul lui Tudor Gheorghe.
    Nu ştiu care variantă sună mai bine...
    Sărbători feicite.
    Banzai!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mie mi se făcu pielea de găină!
    Mulţumescu-ţi, Biliuţă!
    Sărbători fericite în continuare, sănătate şi bucurii!

    p.s. cred că nefericita virgulă pe care vă certarăţi, pusă în mod absolut corect şi fericit de domnia ta, are, în propoziţia din titlu, rolul de a separa un vocativ, că după un substantiv la vocativ se pune virgulă musai.
    Acilea nu e doar un substantiv, e o sintagmă: "domnilor de astăzi", adică "domnilor actuali". Ia să încerce domnul Ică să pună virgula între "domnilor" şi "actuali", să vedem ce iese. Nimic! Parcă mai degrabă e o problemă de sens (semnatică) decât de sintaxă. Zic şi io, nu dau cu zăpadă. Da' dacă vreţi o părere competentă şi tăietoare în carne vie, adesaţi-vă "diacriticii", pe blogul ei, să zică ea dacă e de semantică ori de sintaxă, că ea ştie. Fiindcă restul, dacă e corect pusă virgula, asta e foarte clar.

    Unde-ai fost, domnu' Ică, la campania electorală a lui Oprescu? Aşa doctor cum e el, împânzise oraşul cu cârpe bleu pe care scria cu alb "HAI ROMÂNIA!" Fără virgulă. Da' nu de-aia a pierdut el la prezidenţiale!

    La mulţi ani, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Iliuta, eu ti-am mai spus lu matale chestia cu taratele. Sunt unii oameni care nu au aflat inca ce risca facand pe prostii. Nu incerca sa ii lamuresti. Acesti oameni nu vor sa fie lamuriti, vor doar sa se bage in seama .

    RăspundețiȘtergere
  16. Sarut mana,Renata! Sarbatori fericite!
    PS Ce treaba am eu, cu virgula lui Ilie?
    Comentariul e cu adresare indirecta, si scris intentionat cu greseli. Iliuta stie ce, si cum.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Renata - ,,domnilor de astazi"....am inteles ,ca doar...
    Totusi cui ne adresam? Caci domni,de la vladica pana la opinca, sunt tare multi....
    PS. este totusi exagerat sa spuneti ca ,,ne certam"!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Par examplu;omul cu tilifon si uniforma de tobosar nu-i..domn? S-o fii spariet si el ,ca cam asa arata!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Fraţilor, am încurcat borcanele... nickneimurile, adică. Nu Ică, ci Cezărică :)) se-ngrijora de virgulă!

    Iertare, domn'Ică!... Şi m-am prins şi eu că e cu schepsis cum foloseşti mata i-urile la vb. a fi! Că prea le brodeşti EXACT pe dos!

    Cezar, e limpede ca vinu' cui ne adresăm. Ălora care ni se cred domni, nouă. Că adevăraţii domni nici nu cutează să-şi zică aşa, se consideră "simpli cetăţeni" sau, cum ne strigă ăştia la televizor - "oameni simpli".
    Ca să definim "domnii de astăzi", zic că e mai simplu să stabilim care sunt "oamenii simpli": cei care trăiesc din ce muncesc ei, ştiu să scrie şi să citească, poate chiar au terminat şcoli primare, licee şi facultăţi pe bune, ori o şcoală de meserii şi fac exact ceea ce au învăţat, n-o fac pe miniştrii. Îşi văd de treabă cum pot, eventual se mai şi îmbogăţesc, în timp, fiindcă au cap ştiu să ţină o afacere bună.Şi, mai ales, fug de politichie ca dracu de tămâie.
    Ei, ăilalţi sunt "domnii de astăzi".

    Înc-odată, LA MULŢI ANI!

    RăspundețiȘtergere
  20. @ RENATA ,tare mi-a placut asta:..,, Şi m-am prins şi eu că e cu schepsis cum foloseşti mata i-urile la vb. a fi! Că prea le brodeşti EXACT pe dos!" La multi ani!(doamna,domni-sau nu?)

    RăspundețiȘtergere