marți, 31 ianuarie 2012

Jalba hoţilor din închisori

de Ion Luca Caragiale

Daţi-ne drumul din puşcărie,
Daţi-ne posturi,
Cu bune rosturi,
Daţi-ne voie la tâlhărie,
C-a sta în lanţuri
Când alţii danţuri
Trag fără frică sus, la putere,
Şi când ei fură
Fără măsură,
E anarhie!... însă... tăcere:
Ei au putere!...
Daţi-ne drumul, căci, cum se poate
Noi în catene,
Pe când în pene
Dânşii se umflă, şi peste gloate
Pun pungăşeala
Şi târnuiala?...
Noi stăm la umbră pentru nimica
Şi... dânşii fură
Fără măsură
Şi, ei sunt liberi!... Nu cunosc frica,
Nu e nimica!...
Daţi-ne drumul: e nedreptate
În puşcărie
Ca să ne ţie
Colegii noştri! Oh! ce păcate!...
A noastră şcoală
A rămas goală,
Căci toţi elevii au chilipire,
Au berechete,
Grase budgete...
Iar noi, acilea în amorţire
Stăm în lihnire!...
Daţi-ne drumul! fără zăbavă!
Daţi-ne posturi
Cu bune rosturi,
Daţi-ne totul: fiţi de ispravă!
La tâlhărie
Ţara să fie
Pe mâna noastră, a tuturor,
Iar nu voi care
Aţi făcut stare
S-o mulgeţi singuri, ca din topor!...
Daţi-ne drumul, cu mare zor!...

17 comentarii:

  1. Da ,imi place,ai surprins direct,fara subtilitati,adevarul gol-golut,adica romanasul de rand"rupt in fund"iar Blonda,Chiorul si Piticul impreuna cu Marea Familie de Politihoti imbracati la costume Armani si cu posete cat pensia a 1000 de amarati.Bravos natiune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am surprins nimic. Eu numai am reprodus, folosind comanda copy/paste. Nenea Iancu este autorul acestor versuri... de actualitate.
      Să ai o zi bună!

      Ștergere
  2. Pai nu stiu de ce numai la romani se repeta istoria si se repeta doar ce este rauparca suntem "blestemati",toate visele si sperantele ni se naruie,oare de ce?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ne aplecăm puţin şi asupra textelor lui Eminescu, o să vedem cât de actuale sunt!

      Ștergere
  3. Pentru ziua de ieri, am tot avut ezitări în alegerea textelor reprezentative și , cumva, simbolice .
    Întâmplător sau nu, primul text a fost cel pe care l-ați postat acum. Am renunțat. Am pus altceva și, din nou, am renunțat.
    Nu știu dacă, în cele din urmă, am găsit chiar ceea ce aș fi vrut.
    Concluzia mea ar fi că DOMNUL CARAGIALE este URIAȘ!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu această ocazie, am revăzut, după o mulţime de ani, unele din textele lui Caragiale. Aveţi mare dreptate. Este un URIAŞ!

      Ștergere
  4. Domnilor,am fost in Austria[am fata casatorita cu un austriac]si am stat vreo 40 de zile ,am circulat peste tot si m-am interesat indeaproape de viatza lor si la sat si la oras.de ce la ei se poate si la noi nu?Incepand de la cununia civila a lui fiica -mea,a participat si primarita ,inclusiv la chef,iar cand a fost la achitarea consumatiei de la hotel a spus ca bautura este din partea primariei.oamenii la tara sunt la fel de harnici ca si ai nostri numai ca acolo mecanizarea isi spune cuvantul si scoala la fel,orice taran de varsta mea si mai tanar stie engleza,are pregatire medie,si stapaneste calculatorul,in plus stie a canta la un instrument si interesant,fiecare are cate un hoby,unul este preocupat de astronomie[are telescop,atlasuri etc]altul de film ,altul de floricultura,dar toti au asa ceva vin de la camp,fac un dus,beau un ceai apoi hoby apoi fiecare la plimbare,la sala de sport sau teren [nu ale lui Udrea] si asta in sate care au toate utilitatile si care au casele cam asemanatoare ,nu cresc gaini,porci si alte le ,dar n-ai sa vezi vile dar nici cocioabe,si-mi spunea cuscrul meu ca daca vrei sa-ti faci palat impozitul creste brusc iar daca vrei sa-ti faci casa te ajuta statul sau comunitatea locala.cand i-am povestit cum se fura la noi si ce mai talharesc politihotii nostri a zis scurt;sunt tzigani???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am văzut, dar mi-a povestit soţia despre un reportaj prezentat pe un post tv. Era vorba despre un român de-al nostru, care şi-a căutat norocul pe alte meleaguri. Şi l-a găsit tocmai pe la Londra unde, cu mari eforturi, a deschis un local cu specific românesc. Trec peste amănunte, deloc de neglijat, şi ajung direct la finalul dureros şi pentru familia de români din Londra, dar şi pentru noi, cei rămaşi pe meleaguri străbune. Acel român, mai român decât mulţi care declamă acest lucru, pe la tv sau prin Parlament, era mâhnit că, în cartea lor de identitate, românii sunt înscrişi ca ţigani.
      Asta, aşa, doar ca o paranteză la întrebarea pe care ţi-a pus-o cuscrul din Austria.
      Să fii iubit!

      Ștergere
  5. Să trăieşti, Ilie! Ai găsit-o, frate! Perfect "adaptată" timpurilor noastre,cand, unii vin, iar alţii pleacă în/de la puşcăriile "standardizate" ale României postdecembriste, mai ceva ca în/dintr-un mare aeroport. Paradoxală e senzaţia că niciodată nu intră cine trebuie, dar nici nu iese cine ar trebui!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ică, i-am mai spus şi lui Tigri2 că singurul meu merit este că am "butonat" şi am dat peste această creaţie a lui nenea Iancu. În rest, "meritul" este al celor care ne conduc, pentru că, prin tot ceea ce fac, îl menţin pe Caragiale în actualitate.
      S-auzim de bine!

      Ștergere
  6. TOP GUN
    PESTISORULE,
    Eu zic ca-i bine la puscarii ptr.elita,stau si ei un pic pe acolo si dupa ce noi am uitat de ei ,le dau drumul de la 'mititica',un an ,poate ,sau chiar mai putin!!!!!!
    Am impresia ca puscariile astea -s un fel de cluburi ptr.bogati,dotate cu toate minunile,ca daca li se apleaca si ne reclama pe la CEDO ptr.ca n-au conditii si sunt bolnavi,depresii ,chestii!!!!!
    Pana la urma ,scapa cine poate,cine trebuie,cine are cric,ca doar n-or fi prosti!!!!!!!Corb la corb ......!
    O ZI EXCEPTIONALA SI,SA FITI IUBITI!!!!!!Nu ne-a trecut prin cap sa ne inscriem in vreun partid dupa '90,ca jur ca din Romania n-ar mai fi ramas nimic!!!!!Aveam eu o grija ,sa nu mi-o ia hotomanii astia inainte!!!!!Am glumit si eu......
    P.S. Cum merg tratativele cu sponsorul?????L-ai convins ca tu esti THE BEST??????????????!!!!!!!
    Nu de alta ,dar de-abia astept autograful tau,promit sa vin la lansare!!!!!Bafta,s-auzim de bine!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi bine pe la puşcării, cum zici tu. Dacă e aşa de bine, de ce să nu ne îngrijim noi să le asigurăm actualilor conducători o bătrâneţe liniştită şi să-i trimitem la acele "cluburi" pentru bogătaşi, unde să se bucure de toate minunile. Şi, dacă ne străduim, le putem crea şi alte facilităţi, numai să-i ştim că sunt.. bine.
      Văd că m-ai înţeles greşit. Nu am spus că am găsit un sponsor, ci un editor "înţelegător", acesta fiind un fost coleg din Şcoala de ofiţeri. Dacă aş găsi un sponsor, altfel s-ar pune problema!
      Toate cele bune!

      Ștergere
  7. Primul pas a fost facut. Adrian Nastase a fost condamnat. Bine ca mai e apelul unde va fi iertat sau va primi suspendare.. dar .. ce am castigat cu asta ? Cu o floare nu se face primavara. Si tot nimic nu se va schimba . Nu avem locuri in puscarii pentru toti cei care ar merita sa fie acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marine, au rămas atâtea cazărmi goale, încât, cu puţin efort, problema locurilor se poate rezolva. Voinţă să fie! Nu neapărat politică. Populară, să zicem.

      Ștergere
  8. Măi, lăsaţi-mi şi mie locuri goale, că de când cu gerul ăsta, doar blana, nu mă mai ajută. Un grajd măcar să-mi faceţi, dintr-o cazarmă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred că ar fi indicat să stai la un loc cu indivizii respectivi.

      Ștergere
  9. http://www.youtube.com/watch?v=9b2GamcoGrI&feature=share

    RăspundețiȘtergere