luni, 4 iunie 2012

Căldură mare, monşer!



Numai de asta nu-mi ardea mie astăzi, să stau în soare, la 33 de grade la umbră,  şi să-l ascult pe adolescentul care, de cum am coborât din maşină, mă abordase, turuind ceva despre un proiect de suflet al primarului de sector, acest proiect fiind, zicea adolescentul, învăţământul. I-am făcut semn că mă grăbesc şi atunci, mai mult alergând după mine, mi-a întins un pliant din teancul pe care îl avea în braţe. „Ce să fac eu cu ăsta?”, l-am întrebat, în timp ce căutam lista de cumpărături fără de care nu plec de acasă. „Faceţi ce vreţi! ... faceţi vânt...”, am mai auzit în urma mea.
Când mi-am aruncat privirea peste pliant, nu mi-a venit a crede ce-mi auziseră urechile. Cum adică să-i fac vânt? Tocmai lui Vanghelie care, în timp ce „ei au tăiat pensii şi salarii”, el a „susţinut familii”? Privindu-i poza care vorbeşte de la sine despre această preocupare a lui, parcă îmi şi vedeam familia, toată cu salariile şi pensiile tăiate de EI (ştiţi voi care ei), cum a fost, este şi va fi susţinută de braţele vânjoase ale lui Vanghelie. Şi atunci, cum să-i fac eu vânt peste şase zile, la alegeri? Or fi vrând alţii să-i facă vânt. Treaba lor!
Ridicând ochii de pe pliant, ca să nu fiu din nou atenţionat într-un mod cât se poate de civilizat, specific zonei Rahova (Uită-te, boule, pe unde mergi!), am răsuflat uşurat. Pe trotuar şi în piaţă, toată lumea îşi făcea vânt cu pliantul primit de la tinerii care mişunau prin zonă. Deci, asta îmi spusese tânărul! Că pot să-mi fac vânt, nu... să-i fac vânt. Surdul nu le aude...



11 comentarii:

  1. Barbatu' asta, daca n-o da prin garduri, are sanse reale s-o primareasca pe viata ! Decat vreo unul din ala, cu gandul la furca si otrava, mai bine cu mohicanul Marean, care este. Sa n-am parte de tiki-taka, monser !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa ziceam şi eu. Marean e de-al nostru, din popor. Şi, pe deasupra, ne-am obişnuit cu el. A stat trei mandate la primărie, mai poate sta încă trei...

      Ștergere
  2. Mă scuzați, domnilor capitaliști, vorba unui personaj celebru ca și părintele său literar, noi de la voi așteptăm „ lumina„..când colo, auzi„ obișnuință„.
    Pot să spun că nu suport cuvântul, darămite ceea ce reprezintă?

    Domnu Biliuță,toată stima pentru tot ce spuneți aici, nu doar în postarea de față, dumneavoastră ascultați cam puțină muzică, ce ziceți de-

    http://www.youtube.com/watch?v=wKCQfIuPRPs&feature=related

    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atât mi-ar trebui, să afle vecinii de sub mine că eu ascult prea puţină muzică! Ar fi în stare să-mi pună muzică zi şi noapte, numai să mă simt eu bine. Deocamdată, pe la ora unu, două noaptea se încheie audiţia şi locatarii de la blocurile din jur se pot culca liniştiţi şi (poate!) mulţumiţi.
      Despre melodia pe care am ascultat-o ce aş putea să spun? Cu mult timp în urmă am visat că sunt aproape de Dumnezeu. Nu l-am văzut. Auzeam doar o muzică divină şi vedeam nişte imagini nemaipomenite. Cred că astea erau imaginile şi muzica din visul meu...

      Ștergere
  3. Din cauza căldurii și a grijii pentru lista de cumpărături, am ratat, noi, cu toții, ocazia să aflăm despre proiectul „învățământul” promovat de domnul Vanghelie de la 5. Tare aș fi dorit să știu despre acest proiect. O fi unul personal? Va vrea domnul Vanghelie să își dea doctoratul, la fel ca și colegii propozabili pentru ministerul de resort? Sau, poate, ar fi fost vorba de spre cine și ce învață în Rahova și Ferentari?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Proiectul ăsta de suflet al lui Vanghelie se poate rezuma în următoarele fraze: Cea de început: "Sunt părinte şi ştiu cât de importante sunt pentru mine condiţiile în care învaţă copilul meu" şi ultima: "După transfprmările care au avut loc, mulţi părinţi au crezut că şcolile şi grădiniţele s-au transformat în unităţi de învăţământ particular şi nu mai fac parte din reţeaua de învăţământ public". În rest, vorbe. Ca să nu le zic altfel. Cel puţin în legătură cu liceul "Ştefan Odobleja", despre care "proiectul de suflet" zice că a fost construit după Revoluţie. Stau la doi paşi de această instituţie şi îi cunosc povestea. A fost "construit" după Revoluţie, la fel cum au fost "construite" toate obiectivele lăsate ani de zile în paragină.

      Ștergere
    2. Tot ala din 136 iunie 2012 la 07:45

      Asa este, maestre. Si eu locuiesc pe langa o institutie de asta, Scoala 115 parca-i zice, aia de pe coltu' lu' 13 cu Trafic Greu. O tot "reabiliteaza" de cand eram eu locotenent major, cu trei stelute. Maine-poimaine ajung sa ma treaca nepotii strada, iar scoala tot nu-i gata. Si e numai cu clasele I-VIII ! Decat atata reabilitare la o cosmelie de pe timpul lu' Voda, mai bine o dadeau jos si ridicau alta. Era mai ieftin. Si cu Odobleja a fost la fel. Ai dracu' comunisti, au lasat cladirea aproape finalizata, iar capitalistii astia cinstiti abia c-au reusit sa-i puna geamurile in vreo 6 ani, dupa care inca vreo 2 ani au tot dat cu var ! Stiu eu ce va spun, ca am avut juniorii la Barbu, la 2 pasi de Odobleja ! Terminasera astia mici primarele in Barbu, iar la Odobleja inca se mai varuia !

      Ștergere
    3. Ba, eu zic să rămână Şcoala 115 la locul ei. De ce s-o demoleze, că pe mine mă leagă multe amintiri de ea. La secţiile de votare organizate în aceasă clădire am dat eu votul meu din toată inima, în ultimii 22 de ani.
      Nici cu "Odobleja" nu ai dreptate. Capitaliştii s-au chinuit mult cu pusul geamurilor care, în treacăt fie spus, mai fuseseră puse o dată, tot din cauza unora cu reminiscenţe şi cu apucături comuniste. Ziua ce punea, noaptea dispărea...

      Ștergere
  4. Dom-le, nu pot pen' ca să înţeleg de ce când tot românu' pomeneşte de sectoru' 5 parcă zice direct Ferentari, Rahova şamd. Da nimeni nu zice că-n sectoru' ăsta, păcătos, e şi Parlamentu', şi Academia, ba şi cea mai mare parte din cartieru' Cotroceni! Ei?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iar ala din 136 iunie 2012 la 07:55

      "Dom-le", poa' sa fie si Pentagonul cu Ermitajul la un loc, iar in mijloc Statuia Libertatii, ca tot un fel de Zabrauti, la scara mai mare, ramane. Degeaba pe-afara-i vopsit gardu' si'nauntru-i leopardu' !

      Ștergere
    2. P-astea pă care le înşiraşi aici Vanghelie nu le consideră opere ale lui, ci ale întregului popor. Încă o calitate a lui, modestia.

      Ștergere