vineri, 20 septembrie 2013

Degeaba eşti urmaş al lui Ştefan cel Mare!

Vă mai amintiţi de tânărul acela din Suceava care, prin 2007, parcă, a dat în judecată statul român, Senatul, Camera Deputaţilor, Preşedinţia şi Guvernul, în încercarea de a-şi recupera moştenirea, după ce bunica sa îi spusese că este urmaşul domnitorului Ştefan cel Mare? Mulţi au zis atunci că omul e nebun. Ei, bine, nu era şi nu este nici acum! Întemeindu-şi acţiunea pe celebra frază atribuită lui Ştefan cel Mare „Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri ş-a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor…”, omul cerea nici mai mult nici mai puţin decât să-i fie restituită... Moldova. Îl asigurase bunica lui că este urmaşul lui Ştefan? Îl asigurase! A zis Măritul Ştefan că Moldova e a urmaşilor urmaşilor...? A zis! Atunci, care-i problema?
Dacă a văzut că nu se poate şi nu se poate să-i fie restituită Moldova, deoarece puseseră ochii pe ea şi alţi urmaşi de-ai lui Ştefan care, faţă de el, mai deţineau şi nişte funcţii de mari dregători pe ici pe colo, a lăsat-o mai moale. S-ar fi mulţumit şi cu o funcţie în stat, ca să reprezinte Moldova, şi să i se dea din patrimoniul statului ceva simbolic, o casă, acolo. În timp ce altora li se restituiau sute de hectare de teren arabil sau de păduri şi fel de fel de palate, cu toate acareturile, lui nu i s-a dat nimic.
Mă întreb ce va zice Cornel Cernoschi din Suceava, după ce a văzut că unei familii, despre care se spune că ar fi moştenitoarea unor grofi, judecătorii din Arad i-au făcut plocon aproximativ 8.700 ha de teren agricol, pădure şi păşune, reprezentând tot extravilanul satului Nadăş şi o parte din intravilan? Are motive să spună că urmaşii lui Ştefan cel Mare sunt discriminaţi în propria ţară? Are!

2 comentarii: