vineri, 6 iulie 2012

Învăţăturile lui nea Goe ot Basarabi către slugile sale




Veniţi şi voi, boiarii miei cei credincioşi şi slugile mele, carii mi-aţi slujit bine în toată viaţa mea şi luaţi astăzi aminte glasul gurii mele şi-l ascultaţi! Că astăzi traiul vieţii mele la Palat să sfârşaşte şi ceasul cel de apoi mi s-au apropiat. Astăzi lumina ochilor miei, cu care în toată vremea priviiam spre lucrurile cele trecătoare şi spre slava cea deşartă a lumii aceştiia şi cu carii în toată vremea vă îmblânzeam, dragii miei, şi voi luaţi de la dânşii veselie şi bucurie, iată acum că se întristară, şi altă privire dobândiiu şi de acum nu-mi mai iaste a mai privi spre voi cu veselie. Astăzi limba mea, cu carea de-a pururea vă îndulceam şi dinpreună cu voi petreceam şi ne veseleam, iar pre alţii îi împroşcam cu venin, acum să amărî şi să încue şi de acum nici o vorbă dulce nu vă poate răspunde şi să vă grăiască. Astăzi frumuseţea feţii mele, care o spălam în băile cele calde de mulţime şi în odihna cea bună din vila de protocol şi în slavă dăşartă, acum toate întunecară. Şi urechile mele, cu care ascultăm vioarăle şi tobele şi surlele lu Bercea Mondialu, la Costeşti, şi canoanele şi alte feliuri de veselii multe, acum să astupară. Astăzi anii miei şi zilele vieţii mele toate să întunecară, carii i-am cheltuit în zadar în lumea aceasta, şi slava mea trecu ca o umbră şi să uscă ca florile câmpurilor. Astăzi mintea mea cea neînţeleaptă, cu carea niciodată n-am cugetat, nici am avut gându s-o fac, acum ce folos îmi iaste mie, celuia ce n-am făcut nici un bine înaintea Dumnezeului mieu celui bun? Întâi, că n-am avut dragoste cătră dânsul; a doao, pentru înşălăciunea aceştii lumi lesne amăgitoare, care de-a pururea huiduiam; a treia, încă mai mult pentru dragostea voastră cea multă şi mare, că foarte mi-aţi fost dragi, iubiţii miei, cât am fost într-această lume înşălătoare şi mincinoasă. Iar ia mă înşală şi mă încungiură întunerecul, şi mă află această vreme de nevoe făr’ de nici un lucru bun, care să fi lucrat Dumnezeului mieu. Şi dragostea voastră cea multă, care aţi avut cătră mine, eu acum o cunoscuiu şi văz că foarte m-aţi iubit. Pentr-aceia nu-mi iaste atâta jale, căci mă dăsparţu de mărirea aceasta, nici de avuţiia mea cea multă, cât îmi iaste pentru sufletul mieu (că nu ştiu unde va merge, şi n-are cine să-i ajute, făr’ numai ce să nădăjduiaşte acum spre mila lui Dumnezeu), iar alta pentru mila voastră. Că văzui ochii voştri plini de lacrămi şi inimile voastre acum sunt săgetate cu multă jale şi obidă pentru mine. Şi văzui, iubiţii miei, că de-ar fi vreo putere, voi mi-aţi folosi într-această vreme de nevoe şi toată viaţa voastră aţi da pentru binele mieu, ci nu puteţi nimic să-mi folosiţi, nici voi mie, nici eu voao.
Şi de acum veţi începe a sluji altui domn, necunoscut şi strein, care nu va cunoaşte pre voi, nici voi pre dânsul. Deci, boiarii miei şi slugile mele cele dragi şi iubite, eu voi să vă învăţaţi şi de aceasta. Domnului sau stăpânului neştiut şi necunoscut, nevoe îi iaste a-i sluji sluga până îi va afla obiceaiul lui. Că sluga ceia ce îndrăzneşte cătră stăpânul neştiut şi necunoscut, aceia iaste ca omul cela ce să razimă pre frunza care pluteşte pre faţa apei. Deci când va să să apuce de dânsa şi să-i folosească, atunci să îneacă şi piiare. 
 
Prelucrare după: „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”


21 de comentarii:

  1. ULTIMA ORA. DIN SURSE PRECISE PRESEDINTELE SUA
    OBAMA A SEMNAT UN DOCIMENT SECRET REFERITOR
    LA SITUATIA DIN ROMANIA.
    S-au dat indicatii Departamentului de stat si serviciilor
    secrete. Ambasadorul SUA a primit un telefon de urgenta de la Secretarul de Stat Clinton.
    Alerta este maxima.

    July 6, 2012 9:50 PM
    Robert Horvath said...
    UN GRUP DE GENERALI AU ADRESAT PRIN INTERMEDIUL AMBASADEI SUA O SCRISOARE
    CATRE PRESEDINTELE OBAMA !


    SERVICIILE ROMANESTI SUNT CONTROLATE DE MOSCOVA....DECLARA GENERALII ARMATEI ROMANE !


    In Romania actioneaza o puternica agentura rusa care a reusit sa se infiltreze la cel mai inalt nivel si chiar sa controleze institutii ale statului. Faptul ca indivizi care servesc interese rusesti ajung in functii importante in Parlament, si Guvern, faptul ca resursele energetice ale Romaniei ajung pe mana unor agenti de influenta ai Moscovei sau la companii care joaca impotriva intereselor romanesti, faptul ca reteaua ruseasca reuseste sa infiinteze trusturi de presa in Romania si sa manipuleze milioane de oameni, demonstreaza esecul lamentabil al serviciilor de informatii ale Romaniei in aceasta batalie. Sau poate demonstreaza faptul ca acestea sunt controlate in totalitate sau partial tot de agenti ai Moscovei!


    AGENTURA RUSA PREIA PUTEREA IN ROMANIA !


    Discutiile au pornit de la o informare secreta, in legatura cu existenta unei stari de "neliniste crescanda" in randul unor comandanti de divizion si cativa generali de stat major, a armatei din Transilvania si nu numai in legatura cu creiera unei noi axe MOSCOVA -BUCURESTI-BEOJING
    Declaratiile noului ministru de Externe arata ca politica externa a USL se sprijina pe o altfel de filozofie privind relatiile internationale, pornind de la admiratia pe care o are Andrei Marga fata de Vladimir Putin si luand in calcul prioritatile acestuia: Rusia si China. Militarii se arata ingrijorati de aceste declaratii si de reactivara a retelei rusesti in Romania,
    Situatia fiind grava pentru prima data generali ai armatei se implica in actul guvernamental,............. desi statutul cadrelor militate interzice implicarea in viata politica.
    Presedintele SUA a fost informat ca majoritatea cadrelor de raspundere cu inalte funcii in armata si garnizoanele din teatrul transilvan si-au exprimat intr-un cadru restrans nemultumirea si iritarea fata de noua pozitie a guvernului si incercarea de a introduce Romania in zona de influenta
    ruseasca.


    Va continua pe ROBERT HORVATH DEVA BLOG

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnu` Horvath, ne lasati in durerea noastra? Continuati dvs. in cadrul ala restrans si va anuntam noi cand vrem o opinie, bine? Toate cele bune.

      Ștergere
  2. Să ne mai scrii, domnia ta, să ne mai scrii! Și să ne povestești și cum este în temnița cea domnească, măria ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ipak dau ţie de ştire că vor mai fi multe de grăit despre pricinile iscate în ăst răstimp.

      Ștergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şi această să nu le gândeşti că le grăescu eu din capul mieu, ci toate le-am aflat în sfintele scripturi, şi ţi le grăescu ca să-ţi fie de certare şi de învăţătură şi de toată trezviia şi chibzuiala şi bucuriia ce va să fie, cum ţi le voi arăta mai nainte pre amăruntul şi le vei vedea chiar. Deci să nu pae cuiva rău, sau să aibă vreo împutăciune spre noi pentru aceste cuvinte, că pentru folosul sufletelor voastre ne-am nevoit, din adâncul inimii, şi v-am adus aminte.

      Ștergere
    2. Maestre, atata arta pura debordeaza in cultura mea perena ! Ma sufoc, inghit si lacrimez ! Sughiturile-mi'ncetoseaza cetitura ! Nu-mi prea iese, ce sa-i fac, dar cu INCERTITUDINE imi aduc aminte de un text de pe vremea cand purtam in liceu pantaloni cu dunga rosie, cicaca pentru ca sa nu-i imbracam pe dos dimineata, la desteptare, text care mi-a marcat definitiv si ireversibil cariera ! Iaca cu ce am ramas, dupa un bac ratat, la care am copiat in draci:

      "Cel ce va fi prins cu ştromeleagul învârtoşat primprejurul părţilor fătătoare ale muierii, i se va tăia scârbavnicul mădular spre veşnica lui nefolosire.”

      PS: decat versurile lu' Caradeniz ala, pe care-l tot sfatuiesti sa-si deschida un blog-da' el nu si nu, mai bine ma trag prin talentul tau ! Pe incertitudinea mea !

      Ștergere
    3. Ai purtat în liceu pantaloni cu dungă roşie? Şi eu care credeam că ai purtat tot pantaloni scurţi!

      Ștergere
    4. Da, da ! La "uniforma de oras" (pe vremea aia asa ii spunea, acum ii zice echipament, pentru ca nu mai este uniform, plus ca lipseste cu desavarsire !), aveam o carpa rosie, in longitudinea izmenelor !

      Ștergere
  4. Si ce se mai aude ?Base va face rocada mare cu Bombo?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-am auzit de o rocadă la care să fie folosit nebunul. Dar, mai ştii...

      Ștergere
  5. I pak dau de stire jupanului Biliuta ot Bucuresci ca procletul s-a fost trimis in fata boborului. Zice-se in targuri ca matrozul se va fi dus de la inima noastra in dzioa de iulie 29 leat 2012 cu toata liota sa de ipochimeni si vanduti celei strainataturi, asa precum nadajduieste prostimea targului cea platitoare de biruri si angarale.

    Sluga dumitale, Gavrila ot Madrid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Drept aceia, fraţilor şi tu, priatenul mieu din cele străinătăţuri, jupan Gavrilă, şi eu cât am putut nu atâta de mult, ci puţinel oarece, m-am nevoit de v-am adus aminte. Că mai mult ni s-ar fi căzut să vă învăţăm şi să vă arătăm; ci poate că şi noao atâta pricepere numai ne-au dat Dumnezeu şi nu suntu nici eu atâta de harnic să vă spui şi mai mult. Iar pă voi să vă înveţe Dumnezeu să nu ştiţi numai acestea ce v-am spus eu, ci mai multe şi mai înţelepte.
      Însă acum să lăsăm cele vechi şi de dă multu şi să căutăm spre ceste de acum, că slava şi cinstea cea mare din legea cea noao iaste,

      Ștergere
  6. Baremi nu va mai laudati unul pe altul, ca scapetii, asa cum v-ati tras-o la postarea cu "O dă coloneilor lui hoprea" !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gata cu laudele! La "Odă..." ne-am permis (că de-aia-i odă!) să ne lăudăm între noi. Aşa, pentru echilibru. Că doar nu era să-i lăudăm numai pe Oprea şi coloneii lui. Mulţumit?

      Ștergere
    2. Multumit maestre, multumit ! Da' numa' asa, pe jumatate ! Am, totusi, o INCERTITUDINE ca ceva nu-mi place ! Cred ca de la caldura...

      Ștergere
    3. Cu certitudine, căldura e de vină!

      Ștergere
  7. Cica, spekeria asta cu nea Goe din Basarabi, este mai similara cu Venea omoara pe Siret ! Cul !

    RăspundețiȘtergere
  8. Maestre, ma intreb: oare l-ai citit pe "Georgelis Je Moi", pe care vad ca l-ai pus la "Lista de bloguri"? Hai, recunoaste ca, din cand in cand, itzi place sa te mai si distrezi cate o tzaruca, nu ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recunosc că, până când am citit comentariul tău, nu citisem ultima postare de pe "Georgelis Je Moi". M-ai făcut curios, aşa că am dat fuguţa la blogul cu pricina. De distrat, nu prea m-am distrat. De gustibus...

      Ștergere
    2. Maestre, aici nu-i vorba de chestia aia cu "In gustul omului nu te poti caca" ! Se stie si este deja demonstrat ca multi au incercat experimentul cu gustul si, tot atat de multi, au esuat ! Insa, cum cu romanul nu te pui, daca nu poti face un caca pe gust, il poti face din plin in gura omului, nu ?
      O vara buna si trafic la greu !
      Pana la toamna raman cu INCERTITUDINEA ca ati evitat, elegant, un raspuns pentru Je Moi ! Adica ati cam Karadenizit-o !

      Ștergere