duminică, 21 octombrie 2012

Impresii de duminică

Captură din Parcul Izvor

Azi am fost printre primii în Parcul Izvor, la activităţile prezentate de Ministerul Apărării în cinstea Zilei Armatei. Speram să fac şi eu rost de o mitralieră, de o grenadă, de ceva trebuincios la casa omului. Nu prea am avut noroc. Erau pe acolo nişte maşini din alea mari de luptă – PIRANHA, MRAP, HUMVEE, URO VAMTAC. Dar ce să fac cu astea? Unde să le parchez? N-am plecat, totuşi, cu mâna goală. Am luat şi eu ce s-a putut. Cum ar fi „Revista Forţelor Terestre”. Bună şi asta!


Sărăcie mare, monşer!

Când am văzut atâta puhoi de lume la manifestările din Parcul Izvor, mi-am zis că e rost de ceva fasole cu ciolan. Nici vorbă! De unde atâta ciolan, când asupra ăstuia s-au repezit destui şi l-au păpat de mult. Fasole, nici atât! Cu ce să mai cumpere fasole cei de la Apărare când, la a doua rectificare bugetară pe anul acesta, li s-au mai luat 3,9 milioane de lei din puţinul pe care îl aveau?!

Ale tinereţii valuri...

Dintre standurile organizate în Parcul Izvor, în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Armatei, cel mai mult am poposit la cel al compartimentului „Management Resurse Umane”, unde mi-a atras atenţia ghidul de orientare profesională „Alege cariera armelor”. Cu peste 40 de ani în urmă, când am ales această carieră, nu existau astfel de ghiduri. Şi astăzi, dacă ar fi să-mi aleg o carieră, tot către aceasta m-aş îndrepta. Cu o singură condiţie! Când ajung la finalul ei, să nu fie Băsescu preşedinte şi nici Boc prim-ministru. Pentru că prea şi-au bătut joc amândoi de cadrele militare în rezervă şi în retragere...


Când lucram împreună la o publicaţie militară, îi spuneam Răduţ. Nu-l alintam aşa pentru că ar fi fost cel mai tânăr dintre noi. Chiar aşa îl cheamă. Acum cred că ar trebui să-i spun domnul general...


Cam scumpă drăcovenia asta! Nu mi-o pot permite! Doar dacă nu plătesc întreţinerea vreo două-trei luni. Sau să aştept reîntregirea pensiei ciunţite de Băsescu şi Boc...



P.S.
Ceva mai mult m-am oprit şi la standul unde CRIV avea expuse nişte caricaturi reprezentându-i pe miniştrii postdecembrişti ai Apărării. Pentru cei care nu ştiu, CRIV este locotenet-colonel în rezervă şi îl cheamă Cristi Vecerdea. N-a ajuns colonel, pentru că, în loc să pună osul la treabă, cum se spune, a pus mai mult creierul. Printre caricaturi, am remarcat-o şi pe cea a lui Oprea. L-aş fi întrebat pe CRIV cum de a reuşit să facă o caricatură după...caricatură. Pentru că, zic eu, ce altceva a fost Oprea decât o caricatură de ministru?! Dar CRIV plecase şi el să-şi rezolve nişte treburi. Ca tot omul...

 

23 de comentarii:

  1. Nea Ilie, sunt curios cum ar desena Criv Armata de azi .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bănuiesc că, deja, a făcut primele schiţe...
      Să ai o zi bună!

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. La fel am zâmbit şi eu. Şi i-am văzut pe mulţi zâmbind amar. În special pe cei care şi-au petrecut viaţa în armată.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  3. Este atât de nedrept ca amintirile să doară, când începutul a fost cel mai frumos zbor..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dincolo de amărăciunea ce străbate din aceste rânduri, a fost o activitate reuşită care mi-a trezit şi amintiri frumoase.
      Să aveţi o zi minunată!

      Ștergere
  4. Don Ilie - hai sa respectam adevarul ..istoric ,care este: ,,caricatura"aia de ..Oprea a facut tot ce s-a putut, pentru ca peste 85 % dintre pensionarii militari sa o duca ...un picut mai bine !
    Sa nu creada cineva ca ceilalti 10-15% mor de foame ! Nuuu !! Eventual au inlocuit imputitul de courvoiser cu palinca autohtona!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dacă ai observat, am folosit formula "zic eu", pusă între virgule. Deci asta e părerea mea. Desigur, cei peste 85% cărora le-au crescut pensiile nu trebuie să fie de acord cu mine. Nici măcar cei cărora le-au scăzut. Oricum, părerea mea despre Oprea nu a fost determinată de problema pensiilor noastre. Mă refeream aşa, în general, la prestaţia sa ca ministru.
      O pălincă autohtonă aş bea şi eu. Asta nu înseamnă că am renunţat la "împuţitul de curvoisier". Nu puteam să renunţ la el pentru că... nu am gustat niciodată licoarea asta.
      S-auzim de bine!

      Ștergere
    2. Pentru cine tocmai a sosit pe Planeta Terra, este important de știut că domnul Oprea G., pe vremea când era „ministru”, a majorat pensiile multor militari pentru ca să îl voteze pe domnia sa și partidul aferent. Adică, așa cum s-a dat cu „tehnica militară” la adunările de partid, tot așa a plătit cu banul public sărăntoci și scăpătați din armată să îi fie „loiali”.

      Adică, vorbim aici de un fel de căldări tricolore, pline de făină și zahăr, pentru dus acasă, cu bucurie, de cei ce nu știu sau nu vor să câștige un ban altfel. Cam 1o litri/kg a costat mândria de ofițer și de 20 litri/kg cea a subofițerilor, că ei erau mai amărâți.

      Altora le-a dat grade. Dumeavoastră ce v-a dat, domnul Cezar?

      Ștergere
  5. Subiect ,,forte 1" pentru Criv ; filiala 5 sau 6 Bucale!! O caruta plina cu ..colonei - care la haturi care la jug care in caruta ..dar pe care-i biciuieste cu ,,demnitate si onoare" o tov. plotonier!! ..cascade anticipate de hohote de ris!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O să-i sugerez lui CRIV un astfel de subiect. Mai greu o să fie să redea, cu penelul, "cascadele anticipate de râs". Dacă erau ulterioare, poate se străduia. Dar, mai ştii?!
      N-am înţeles de ce extrapolezi la filiala 6. Ştii ceva ce eu nu ştiu?

      Ștergere
  6. P.S.Erau pe acolo nişte maşini din alea mari de luptă – PIRANNA, MRAP, HUMVEE, URO VAMTAC. Dar ce să fac cu astea? ""
    Este ca atunci cand munceai matale in armata (cu creerele ca si Criv desigr) ...nu vedeai asa ceva nici macar in poza la ..jurnal ! Eeeeeiii!!!???
    PS. Imi amintesc ca atunci cand ma faceam si eu ca muncesc(cu osul desigur!!) , la niste ore de pregatirea cadrelor , unul care muncea (cu creerele !!)se dadea de ceasul mortii sa ne invete cum sa ne dotam ,in caz de razboi , cu tehnica de la.... inamic !
    Nesimtit cum ma autocaract.(sau porc dupa cum zice viitorul A.P.) l-am intrebat asa tare :
    -Nu ar fii bine sa avem si noi ceva tehnica - armament si munitie de la inamic la orele de pregatire ? Sa invatam a o folosi daca tot vrem sa facem subU si U pe care sa le dotam cu...etc
    Omul foarte sincer a raspuns :
    -Ce vrei bai -ula ,sa ma duc acum in America sa iti aduc tie armament..etc.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alte vremuri! Dar, referitor la ce am scris, am zis mai de mult că, dacă va fi nevoie să explic ce am vrut să spun, mă las de meserie. Să o fac? Să nu o fac? Cred că, până la urmă, nu! Dacă aş avea talent, m-aş apuca de caricaturi. Dar nu am talent şi nici subiectele nu îmi vin aşa cum îţi vin ţie. De fapt, nu ştiu dacă e bine să spun "subiecte", pentru că văd că ai doar unul înfipt bine în... creere. Cel referitor la doamna plotonier. Ai şi tu puţintică răbdare! Alegerile bat la uşă. Alegerile la Filiala Sector 5, vreau să spun. Nu alea mari, în urma cărora Oprea va fi pus, probabil, iar în fruntea Oştirii. Spre mulţumirea unora. Nu spun care...

      Ștergere
  7. ....si am inteles io cam asa; tovarasa va ramane calare pe situatie si 2 la mana - cine merita , merita ,don Biliuta !!
    Sa auzim de f.b.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta cu rămasul nu poci ca să ştiu şi, doi, dacă merită, poa` să rămâie, că d-aia e democraţie, lucru pă care iarăşi nu poci ca să-l ştiu.
      S-auzim de extraordinar!

      Ștergere
  8. Nea Ilie, credeam ca stii cine e Cezar si ce hram poarta. E pacat sa te murdaresti. Fereste ca pateaza!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai avut astfel de discuţii cu Cezar. Tot caută el să mă scoată din pepeni, dar nu reuşeşte.

      Ștergere
  9. ...vezi don Biliuta !! Al dracului Bubico ! Mic si coltos ! De aia merita sa-l arunci pe geam afara ..din tren!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am mai spus-o şi cu altă ocazie, dar sunt nevoit să repet. Aş dori ca toţi cei care comentează pe acest blog să facă referiri la materialul postat, chiar şi să mă atace, dacă nu le convine ceva, dar în termeni decenţi. Adică fără înjurături. Celelate probleme nu-şi au locul aici.

      Ștergere
  10. Am inteles -moderare ! Nu insa -CEN..sura!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, asta-i acum! Doar nu o să stau nonstop în faţa calculatorului, cu ochii după comentariile pe care trebuie să le moderez. Mai am şi alte treburi.

      Ștergere