vineri, 23 martie 2012

De la sublim la ridicol nu este decât un pas



Adevărata mea glorie nu constă în faptul că am câştigat patruzeci de bătălii. Waterloo va şterge amintirea atâtor biruinţe. Ceea ce va trăi veşnic este Codul meu Civil”, scria Napoleon Bonaparte. Au trecut de atunci mai bine de 200 de ani şi se pare că a avut dreptate. Multe dintre statele lumii au copiat sau împrumutat din prevederile Codului Civil Napoleonian, care situează proprietatea privată în centrul reglementării sale juridice, privind-o drept sorgintea oricăror libertăţi individuale.
Dacă Napoleon a rămas în istorie, de ce nu ar rămâne şi Traian Băsescu? N-am spus-o eu, ci Theodor Paleologu, băiatul acela frumuşel care a fost ministrul Culturii timp de un an şi o zi. Aşadar, preşedintele nostru vrea să rămână în istorie, iar calea prin care poate face asta nu este alta decât modificarea Constituţiei. ”Trebuie înţeles personajul Traian Băsescu, ne mai spune domnul Paleologu. Uitaţi-vă la semnătura lui, seamănă cu semnătura lui Louis XIV, nici măcar Napoleon n-avea o semnătură atât de grandioasă!”
Nu ştiu cum arată semnătura lui Napoleon, nici cea a domnului Băsescu, aşa că nu pot face o comparaţie. Între cei doi, da!. Dacă Napoleon a înţeles că “gloria este vremelnică, doar obscuritatea este veşnică” şi că „în politică, prostia nu e un handicap”, preşedintele nostru a reţinut, din gândirea celui pe care ar vrea să îl copieze, doar că „în viaţă poţi face multe promisiuni, dar nu e neapărat nevoie să le respecţi”. În timp ce Napoleon a pus „Franţa, înainte de toate şi pentru totdeauna”, domnul Băsescu a pus, pe moment şi mai presus de toate, interesele personale şi pe cele ale clientelei politice.Mulţi oameni, ca şi cifrele, capătă valoare numai prin poziţia lor”, a mai spus Napoleon, fără să bănuiască măcar că, peste 200 de ani, într-o „Europă, ca un muşuroi de cârtiţe”, se va găsi un conducător care să nu ştie „că nu urci niciodată atât de sus decât atunci când nu ştii încotro te îndrepţi”.
Orice putere corupe, iar puterea absolută corupe absolut”, mai spunea Napoleon. Asta nu înţelegem noi. Şi mai ales că „nu se poate salva naţiunea fără ajutorul naţiunii”, iar „zece oameni care-şi exprimă părerea în public sunt mai puternici decât alte sute de mii care tac”. Pentru că „a muri nu înseamnă a fi învins. Dar a trăi învins şi fără glorie înseamnă a muri în fiecare zi”.
Spre deosebire de preşedintele nostru, Napoloeon a avut puterea să-şi recunoască greşelile, chiar şi numai spunând: „La Waterloo, începând cu mine, niciunul nu şi-a făcut datoria”. Aşa a rămas în istorie. Cu biruinţele şi greşelile sale. Şi acum vine domnul Paleologu şi ne spune că preşedintele nostru vrea să rămână în istorie. Se va întâmpla asta, doar dacă vom da crezare cuvintelor lui Napoleon care spunea că „Istoria e o minciună pe care nimeni nu o contestă”.

21 de comentarii:

  1. Daca si tantalau' de Paleologu' a ajuns sa fie comerntat, apai chiar ca vom intra in ISTORIE, la "ASA NU!"
    sa fiti iubit
    marcus

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, nenea Marcus. Dar tot Napoleon spunea că "Pe proşti trebuie să îi bagi în seamă ca să te asculte".
      Să fii iubit!

      Ștergere
  2. LA ASA VALORI ASA NATIE ! NOI GRESIM CA PROMOVAM ASTFEL DE NON-VALORI,iar PRESA are partea ei de vina cand face publice toate ineptiile acestor NEICANIMENI.SOMNUL NATIUNII NASTE MONSTRI !-nu eu o spun si experienta oamenilor de-a lungul atator mii de ani de istorie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Pe termen lung, sabia este înfrântă de inteligenţă." (Napoleon)

      Ștergere
  3. Diferenta-dintre Seniorsi si Junior este de inegalat.
    Basescu va ramane in Istorie cel mai coruptPRESEDINTE
    Semnatura lui nu ca seamana cu a lui NAPOLEON ci in urma semnaturi, a ramas numai suspine si oftaturi.
    Prin modificarea Constitutiei PRESEDINTELE este sigur si stie ce va fi in Toamna, Ma rog poate va intra CIORBEA in Parlament, ca apoi se va da multe pe fata

    DAR PANA ATUNCI O ZI BUNA SI SA FITI IUBITI

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Puterea este amanta mea." Cred că i se potriveşte acest citat din Napoleon.

      Ștergere
    2. Basescu ar fi spus Amanta mea este .. la putere .

      Ștergere
  4. Tânărul Paleologu este un mucalit care știe exact ce zice. Semnătura lui Băsescu este extrem de importantă, pentru că arată personalitatea individului și cum vede el lumea, iar Paleologu știe asta. Ce spune el este că trebuie să ne uităm la semnătură, ca să fim siguri că știm cu cine avem de-a face.

    Băsescu se semnează „Băse”! Nu contează dacă literele sunt caligrafiate frumos ori sunt zgâriate pe hârtie. Contează că individul ce semnează scrie Băse pe acte oficiale cu bună știință și cu nedisimulat dispreț pentru posesorul actului respectiv.

    Uitați-vă pe decretul de avansare a lui Gabi Oprea de la Apărare, numai. Domnul cutare este avansat la gradul cutare, semnat „Băse”

    Ca și când Napoleon s-ar fi gândit să semneze vreodată Napo sau Napi, deși, în franceză ori italiană, nu ar fi sunat atât de câcâcios ca Băse.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Hari, sa stii ca Napoleon chiar isi semna o parte din corespondenta,Napi. Dar nu pe actele oficiale. Omul respecta uzantele . Base nu respecta nimic.

      Ștergere
  5. Să vedem dacă şi în cazul lui Paleologu se vor adeveri spusele lui Napoleon: "Acela care ştie să flateze, ştie la fel de bine să bârfească, să defăimeze, să clevetească."
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Paleologu este o ciudatenie. Este un tip care are simtul umorului, asta nu i se poate contesta. Mai are si oarece spoiala. Fata de Olteanu, Petrescu, Toader, Canacheu, Anastase, Udrea, mai stie sa vorbeste.Si face si oarece fronda, dar nu suficienta incat sa il supere pe sefu. El se ia de altii, chiar si din partid, asa din amuzament si pentru a arata ca este oarecum mai coltos. Dar are mereu grija sa isi retraga ghearele atunci cand lucrurile se incing, sa o dea pe gluma, sa faca pe nevinovatu. Stie ca Base il simpatizeaza pentru ca ii face jocul si mai da din cand in cand asa scurt, ironic in cei pe care Base doar ii foloseste , dar nu ii iubeste. Este un individ foarte periculos, un Dinu Pturica sclinos, alunecos, insidios, care umbla cu manus;i nu se murdareste de sange, el foloseste otrava .

      Ștergere
  6. OFF TOPIC
    H.J.NICHOSON FOSTUL SEF CIA BUCURESTI : BASESCU, MELESCANU, UNGUREANU SUNT SPIONI RUSI !
    SENZATIONAL SI TERMINAL….. ECHIPA DE SPIONI RUSI DE LA BUCURESTI

    In prejma lui 89……… eram singurul cetatean Japonez din tara lui Ceausescu, Comanici si bineinetes Dracula. Japonezii vroiau sa-si extinda influenta special
    economica in rasaritul Europei. Tinand. seama ca Germania se indrepta spre Polonia , Ceoslovacia si Ungaria am reusit sa indrept privirea Japonezilor spre Romania. Sa creiat un fel de plan Marshal.
    Prietenul Dragos Munteanu ambasador mi-a aranjat o vizita la Bucuresti prin Bujor Sion asistentul presedintelui.
    La intalnirea cu Presedintele Iliescu au participat Ciurel primarul capitalei, Neagu Udroiu se Agerpres, si jumate din guvern. Totul a mers bine pana cand am propus pe langa cumparare studioului Buftea de catre Sony. desciderea de studiouri particulare de televiziune……..Acestea ar fi spart monopolul FSN .
    Ca urmare mi sa spart casa si topoarele au distrus mobilierul casei. M-am refugiat la Ambasada SUA. Cel care a condus ancheta fost Harold James Nicholson seful statiei CIA de la Bucuresti.
    Am dormit doua zile in casa lui si m-am inprietanit.
    Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca a fost arestat ca spion al rusilor …..si dirijor al orchestrei de spioni de la Bucuresti. El a scapat de scaunul electric dind o larga lista de spioni rusi autoritatilor americane.
    Am reusit sa-i iau o serie de interviuri la Federal Correctional Institution at Sheridan, Oregon. Interviul va apare serializat in diferite reviste americane si franceze. Lista spionilor si simpatizantilor rusi cuprine o larga arie a clasei politice. Ea cuprine cuprine trei categorii. Spioni activi ca Mircea Geoana. Tismaneanu sau cei care pot fi oricand reactivati …Iliescu ,Roman ,Magureanu. O larga categorie este cea a santajabililor pentru legaturi din trecut. In aceasta lista extrem de numeroasa se gaseste binenteles Traian Basescu…..agent dublu la Anvers.
    In decursul zilei de ieri am luat contactul cu Ambasada Romaniei in SUA si cu consulul de la New York cerand sa fiu pus in contact cu un reprezentan al sevicilor romanesti sa discut aceasta exploziva problema. Nu am primit nici-un raspuns……
    Raspunsul a venit dela americani : MELESCANU E KGB !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te lasi tata ? Iara iti postezi materialele peste tot ?

      Ștergere
  7. Salut ! Vacanta asta se va sfarsi dupa Paste? Vreau sa citesc articole noi. O zi plina de sens, Odorica:)

    RăspundețiȘtergere
  8. TOP GUN
    Pestisorule ,tie si tuturor cititorilor si comentatorilor acestui blog, va doresc Paste fericit si sarbatori minunate ,linistite ,alaturi de cei dragi!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nea Ilie, ce se intampla , nu mai dai nici un semn de viata ? Esti ok ? Sper sa nu fie nimic grav cu tacerea ta. Sanatate si Sarbatori Fericite !

    RăspundețiȘtergere
  10. Sărbătorile pascale să vă aducă multe bucurii și sănătate!

    RăspundețiȘtergere