vineri, 21 septembrie 2012

Cugetările sărmanului MRU


(după Mihai Eminescu)

Ah! carafa pântecoasă şade goală de vreo lună
Şi pe rafturi, în cămară, nu mai am niciun borcan,
În această sărăcie, pas de cumpără calcan,
Muşchiuleţ de vită Kobe, un fistic sau o alună!

Un contract pentr-o ţigară, nu mai zic de un trabuc!
O himeră!...Dar de unde? Bani în visterie, ioc!
Căci pomeni la clientelă a făcut Milică Boc,
Geaba caut eu prin scripte, la Guvern, ca un năuc.

Uh, ce frig!... Îmi curg iar ochii şi mă paşte o rinită.
De-aş avea la îndemână un flacon de Netildex,
M-aş doftorici şi singur, că mi-a intrat în reflex,
Dar în trusă sunt doar hapuri şi-o pensetă ruginită.

Cum de nu m-am gândit, oare, să îmi cumpăr, din chenzină,
Nişte feşi sterilizate, spray de omorât bacterii,
Pentru dinţi, o periuţă, dar şi pieptene şi perii
Şi am cheltuit, ca prostul, banii toţi doar pe benzină?

Văd că viscolul de-afară în ferestre se izbeşte,
Dar, în noaptea asta, musai să mă pun frumos în tren
Şi să plec în deplasare, dar nici pic de Voltaren
Nu am, de va fi nevoie. N-am nimic ce-mi trebuieşte...

Să nu uit să-mi pun în geantă, chiar dacă-i ciobită, cana,
Poate că-n acele sate cufundate sub nămeţi
S-o gândi, la o adică, vreun moşneag din ăia beţi
Să-şi cinstească premierul îngheţat cu rom Havana!

De-aş avea, mi-aş pune-n geantă papuceii albi de casă,
Să nu stau desculţ, pe preşuri, de-oi nopta în vreun cătun,
Antipespirant, o cremă şi-un săpun din ăla bun,
Şerveţele de hârtie, să-mi şterg gura după masă.

Dacă mă gândesc mai bine, sunt atâtea prostioare
Ce-mi lipsesc, fiind cu toate doar un minim necesar,
Chiar şi o banală pudră, la nevoie să-mi presar,
De-oi face, Doamne, fereşte!, rosături între picioare.

Bruh, mi-i frig! Cu toate astea, simt tot mai uscată gura,
De-aş fi avut o tărie, cana ochi mi-aş fi umplut,
Am uitat şi cum mai este gustul vodcii Absolut
Sau cum arăta o sticlă, la un kil, cu whisky Jura.

Mmmm! Lângă whisky, ce-ar mai merge deliciosul caviar!
Aş mânca şi-un lup de mare presărat cu pătrunjel,
Pregătit, cum doar el ştie, de Sabadiş Mugurel,
Chit că o să-mi dea de furcă iar lichidul biliar.
...............................................................................
Uns în funcţie de-o lună, premierul nostru, bravul,
Cugeta cu voce tare, dând biroului ocol,
În răstimp, o duduiţă, şefă pe la Protocol,
Îşi lua de zor notiţe, ca să nu-şi piardă năravul...

22 de comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Într-adevăr, e important că i s-au dat papucii. Eu am zis ceva doar despre "papuceii albi de casă" pe care i-au cumpărat cei de la Protocol.
      Toate cele bune!

      Ștergere
  2. Cum dracu' de-am sărit şi n-am văzut că erau prevăzuţi? Ptiu! Ramona!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se mai întâmplă! Erau prevăzuţi, pentru că făceau parte din dotare. Dar au fost şi... văzuţi.
      O zi bună!

      Ștergere
  3. Jos ... ce mai avem PE cap, daca mai avem, pentru asemenea productie! Nu se gaseste si vreun specialist IT sa o puna si prin alte locuri, sa o mai citeasca si altii?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Astfel de "producţii" sun puse şi prin alte locuri, chiar dacă cei care o fac nu sunt specialişti în IT. Mi s-a întâmplat să le primesc şi eu pe mail de la unii prieteni care nu ştiau că autorul era chiar subsemnatul.

      Ștergere
  4. Daca intr-o luna ca premier LISTA este asa modesta ma intreb la cat se ridica cea de la SIE -cand era seful spionilor si unde a stat vreo trei anisori buni ,ca doar si acolo tot banii contribuabililor erau caci- productie 0

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrebarea asta mi-am pus-o şi eu. Dacă nu şi-o pun şi cei care ar trebui, DEGEABA!

      Ștergere
  5. Domnule,am onoarea sa te salut-am 74 de "stele" pe umar- si sa-ti spun ca-mi placi.Si pentru asta,drept pedeapsa,am sa "arunc" si pe la altii ceeace 'comiti' matale.Sanatate si noroc sa avem pentru ca restul mai cumparam.Cu respect,nartip


    http://ghpitran.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am numai 61 de "stele" şi mă bucur atunci când cineva cu mai multe "stele" apreciază ceea ce scriu. Despre partea cu "aruncatul", nicio problemă! Nu am altceva a face decât să vă mulţumesc. Cu cât sunt mai mulţi cei care "aruncă" şi o fac cât mai departe, până în ograda celor vizaţi, cu atât mai bine!
      Aştept să mai treceţi pe la mine!
      O zi bună!

      Ștergere
  6. -ALOOO! DESTEPTAREAAA!Opinie "aprobata"?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La mine DEŞTEPTAREA se dă devreme, numai că nu pot sta tot timpul în faţa calculatorului. Chiar dacă avem acelaşi număr de "stele", soţia comandă în casă. Ultima comandă pe care am primit-o a fost să-i cumpăr nişte verdeţuri de la piaţă. Cum lângă piaţă e şi un birt, am ajuns acasă cu verdeţurile ofilite. Pentru asta, astăzi o să mănânc ciorba rece. Dar, îi trece...

      Ștergere
  7. -Solutia-pe care am aplicato eu nevestemi-;i-am luat un calculator numai pentru ea.La piata ea este sefa,ocazie cu care se mai intalneste si cu iubitul si iubitele sale...Desteptarea cred ca a vrut sa insemne altceva,dar la mine se da cand vreau eu pentru ca 37 de ani mi-au dato altii.Ma culc si de 3 ori pe noapte,iar dimineata nu ma ridic din pat inainte de 10,decat daca am vreo urgenta.Dar sunt rare.Iar in pat frec televizorul si antena satelit motorizata pe care o plimb pe 7 sateliti prin peste 1600 de programe retinute din cele peste 5000 gasite..M-am laudat destul?REPET insa ca imi plac parodiile matale si usurinta in versificare.Usurinta pe care am gasito la Adrian Paunescu la 12 ani ai lui cand l-am adus la cenaclul literar al actorilor de la I.I.Caragiale unde faceam figuratie,elev fiind.Paunescu s-a lansat abia pe la varsta de 17 ani deoarece a avut greutati din cauza provenientei-pe atunci- a familiei sale,cum dealtfel a tot spus si el.Acuma,langa Badia Eminescu,privesc Romania dintre stele si ne vad cum ne chinuim in reluare de pe la '48...Sanatate intregii familii si nu uita : bautura e buna dar sa te tii de ea.Daca bei azi,bei maine si apoi tocmai poimaine...cu masura insa...???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comparaţia cu Adrian Păunescu mă onorează. Această uşurinţă în versificare e o "boală" mai veche, de pe vremea copilărie. Nici nu împlinisem 10 ani când mi-a fost "publicată" prima poezie la... gazeta de perete a şcolii. Bucuria mea nu a ţinut mult, pentru că a urmat o mamă de bătaie de la un coleg mai mare. Avea şi motiv. Toată şcoala a râs de el atunci. Am uitat repede de bătaie şi am continuat să scriu. Aşa am ajuns să-mi fac blogul ăsta.
      O să ţin con de sfatul cu băutura. De fapt, în ultima vreme nici nu prea am băut. Doar alaltăieri, ieri şi astăzi. În rest, nimic!

      Ștergere
  8. -Sa te injur,nu ma indur,sa te las,mi-e necaz...OPINIE APROBATA?Asta era vorba sa scoti din setarile blogg-ului.Te arasesc pentru ca esti trufas!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu ştiam că aşa apare, la introducerea unui comentariu. OPINIE APROBATĂ, deci! N-a fost de la început aşa. Am fost nevoit să setez moderarea comentariilor din cauza unor indivizi care, prin limbaj şi atitudine, mi-au alungat mulţi cititori.
      Am trecut şi eu, în fugă, pe la blogurile dumneavoastră. Mâine o să-mi fac timp să văd ce şi cum.

      Ștergere
  9. -Nu este adevarat!Mai inatai ca poti sterge oricand ceeace nu-ti convine,iar apoi pentru ca lumea trebuie sa ne cunoasca asa cum suntem,cu bune si cu rele.Privind pe cei cu limbaj porcos,lasa-i ca ajung sa se porcaiasca intre ei si se autoelimina.Iar traficul iti permite sa poti urmari postarile si sa te umfli de ras.
    -Caz concret: la ziarul Telegraf de Constanta era iadul de pe lume,iar cei de acolo au 'oblonat' acele comentarii lasandule libere ca opinie.Le-am sugerat sa le lase libere cum iti spun si dtale.Rezultatul a fost cel care ti-l-am scris aici.Si...la ei era vorba de rating pentru ca sa poata obtine reclama...e3eei...???Asta e politica economiei de piata si ca sa ma laud,afla ca am facut cursuri de scurta durata in marketing in 1976 in cadrul FAO UNESCO-cu Americanii-,cand pregateam introducerea Acordului Global-la noi- Sau investitii pe Pachete de Lucrari la ei.Dupa cum vezi,ei aplica aceasta politica punandune pe noi sa ne 'batem' cu cei din Irak si Afganistan...asta asa ca idee...???
    -

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevărat că pot şterge ceea ce nu convine (nu am spus că mie nu-mi convine!), dar până ajung să fac asta trece timp.
      Pe mine nu mă deranjează înjurăturile, dacă îmi sunt adresate mie, dar mai trec şi doamne pe aici. Şi nu se cade...

      Ștergere
    2. Unii zic că da, alţii zic că nu...

      Ștergere
  10. Romani Satui De Chiomb, Haideti Sa I-o Tragem Lu’ Barroso?

    De ce?
    Pentru ca-i porc si s-a amestecat in ciorba noastra, impunandu-ne la santaj un presedinte dezavuat prin vot direct de o majoritate covarsitoare de 7,4 milioane de romani satui de prestatia derbedeului penal.
    De ce?
    Pentru ca un roman cu 5 minute mai informat decat noi ne-a lamurit ca in virtutea drepturilor noastre de cetateni europeni o putem face si ca ar fi pacat, daca nu chiar o crima, sa n-o facem si sa ne lasam calcati in picioare de un neica nimeni care vremelnic se crede buricul pamantului si-si permite sa se amestece in destinul unei natiuni europene.
    Cum?
    Intra pe site-ul http://www.demnitatearomaneasca.ro si semneaza scrisoarea respectiva, apoi urmeaza pasii care trebuiesc facuti pentru ca aceasta sa ajunga la destinatie.
    Merita efortul?
    Si inca ce! Europa trebuie sa invete sa ne respecte si sa ne trateze de la egal la egal, nu suntem untermenschen si nici spalatori de morti, buni doar sa le stergem la cur batranii de rahat si sa le culegem capsunile si maslinele. Ajunge cu asa zisele confuzii intre noi si tigani, suntem romani cu drepturi cetatenesti egale cu ale oricarui alt cetatean european.
    Avem sanse de reusita?
    Da!

    Off topic: Unghiera, banii ‘napoi, gainare!

    RăspundețiȘtergere